Future Transport & Mobility

Proef met rotorzeilen op zeeschip moet brandstof besparen

Flettner

22-03-2016 12:16 | Door: Dimitri Reijerman

Het Britse Energy Technologies Institute (ETI) zoekt bedrijven en onderzoekers die technologie voor rotorzeilen kunnen aanleveren. Deze Flettner rotors moeten op een groot zeeschip komen te staan.

Rotorzeilen bestaan uit draaiende cilinders die windenergie omzetten naar voorstuwing. Bij de juiste windomstandigheden ontwikkelt de rotor een kracht die haaks staat op de draairichting. Deze kracht is te benutten voor aanvullende voortstuwing van een schip en kan in potentie forse brandstofbesparingen opleveren. De technologie is niet alleen toepasbaar op nieuwe schepen, maar ook op bestaande.

ETI wil bekijken welke besparingen de rotorzeilen op grote zeeschepen kunnen opleveren. Daarom zoekt het partijen die Flettner rotors kunnen aanleveren. Deze ontwerpen moeten minimaal een brandstofbesparing van 10 procent opleveren. Belangstellenden kunnen zich tot 15 april inschrijven.

Langduriger proef

Er zijn eerder proeven gedaan met rotorzeilen. Een proef die het Finse Norsepower gedurende een half jaar heeft uitgevoerd met een enkele rotor leverde een brandstofbesparing van 2,6 procent op. ETI wil de proef echter langer laten duren - minimaal 1 jaar - en meerdere configuraties testen op een zeewaardig vrachtschip.

Flettner rotors werden in de jaren twintig ontwikkeld door de Duitse ingenieur Anton Flettner. Ook bouwde hij een boot waarin het aandrijfsysteem werd getest, maar zijn creatie sloeg tot nu toe niet aan in de maritieme wereld.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: ETI | Foto: By not recorded by Library of Congress [Public domain], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten