Future Transport & Mobility

Daimler Trucks bespaart 7 procent diesel met truck platooning

truck platooning Daimler

22-03-2016 18:34 | Door: Dimitri Reijerman

Daimler Trucks heeft zijn Highway Pilot Connect-systeem gedemonstreerd met een drietal zelfrijdende trucks op de autobahn. Met dit truck platooning-platform verstoken de trucks gemiddeld 7 procent minder diesel.

De drie trucks reden in een konvooi op de A52 bij Düsseldorf. De afstand tussen de vrachtwagens bedroeg slechts 15 meter. Daarmee halveert het ruimtebeslag dat reguliere trucks op de snelweg nodig hebben om veilig te rijden: in konvooi 80 meter in plaats van circa 150 meter.

Daimler

Ook weet het Highway Pilot Connect-systeem een brandstofbesparing van circa 7 procent te behalen, meldt Daimler. Dat komt neer op circa 25 liter diesel per 100 kilometer voor een volgeladen combinatie.

Met de behaalde besparingen dalen de CO2- en fijnstofemissies van de vrachtauto's zolang zij in konvooi op de snelweg rijden. Daimler Trucks noemt CO2-emissies van 13,3 gram per ton per kilometer.

De vehicle-to-vehicle-technologie van Highway Pilot Connect communiceert op basis van wifi. Daarnaast bevatten de trucks camera's en radar. De technologie zou dermate volwassen zijn dat een truck die achter de koploper ligt autonoom kan blijven doorrijden mocht er bijvoorbeeld een auto invoegen. Een directe ingreep van de chauffeur is dus niet nodig.

100 miljoen regels code

Daimler stelt dat elke truck tot vierhonderd sensoren bevat om tal van gegevens real-time uit te lezen. De software om de autonome truck te kunnen aansturen heeft een omvang van 100 miljoen regels code. Dat is meer dan de software van een gemiddeld verkeersvliegtuig.

De drie trucks van Daimler doen mee aan de European Truck Platooning Challenge. Dit evenement staat gepland op 6 april, waarbij konvooien van diverse truckfabrikanten in Rotterdam aankomen.

Daimler

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Daimler | Foto: Daimler (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten