Future Transport & Mobility

Autonome vrachtwagen TNO en Daf bespaart 10 procent diesel

DAF ecotwin

23-03-2016 09:58 | Door: Dimitri Reijerman

DAF en TNO gaan samen met chipfabrikant NXP en constructiebedrijf Ricardo deelnemen aan de European Truck Platooning Challenge. De EcoTwin-trucks kunnen tot 10 procent brandstof besparen.

Het EcoTwin-duo moet tijdens de grootschalige truck platooning-proef aantonen dat het tweede voertuig technisch in staat is om de voorliggende combinatie automatisch te volgen. Daarbij zullen DAF en TNO met name de technologie voor het zelfstandig remmen en gas geven demonstreren.

Ecotwin

De twee trucks zullen op 6 april tijdens de demonstratierit naar de Rotterdamse haven een onderlinge afstand van slechts een halve seconde aanhouden, bij een snelheid van 80 kilometer per uur. Dat komt neer op een afstand van ongeveer 10 meter, aanzienlijk minder dan de 15 meter die het trio van Daimler Trucks blijft aanhouden.

De korte afstanden en het gelijkmatig en geheel geautomatiseerd rijden met de EcoTwin-combinatie maakt volgens de deelnemers een brandstofbesparing van circa 10 procent mogelijk. Ook de CO2-uitstoot vermindert met eveneens 10 procent dankzij het toepassen van truck platooning.

Snelle wifi-communicatie van NXP

Volgens TNO is de toegepaste wifi-technologie voor de draadloze communicatie tussen de twee trucks uniek. De zogeheten wifi-p-technologie is ontwikkeld door NXP en specifiek geoptimaliseerd voor automotive-toepassingen. Juist wifi-p kan dankzij zijn hoge doorvoersnelheden trucks nog dichter op elkaar laten rijden.

Ook biedt de wifi-standaard voldoende snelheid om op een scherm in de achtervolgende truck een see through-modus aan te bieden. Daarbij kan de chauffeur in de tweede truck precies zien wat de berijder in de voorste truck op de weg ziet.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TNO | Foto: DAF

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten