Future Transport & Mobility

Delftse zonneauto maakt kampeervakanties schoner en veiliger

kamping

24-03-2016 18:28 | Door: Thijs ten Brinck

De Delftse start-up E-Trailer bouwt aanhangers en caravans om tot elektrisch aangedreven trailers. Wie met een accupakket uit Delft op vakantie gaat, kan het hele jaar door schoner rijden.

De technologie van E-Trailer stamt uit de Nuna-zonnewagen van de TU Delft, die in Australië de prestigieuze zonnerace gewonnen heeft. Rick Lenssen, mede-oprichter van E-trailer, reisde met het Nuon Solar Team mee als verantwoordelijke voor de elektronica van de wagen.

“Ik had het avontuur in Australië erop zitten en ik had zin in iets nieuws”, zegt Lenssen in DuurzaamBV Radio. Lenssen wilde het aandrijfconcept van de zonnewagen gebruiken als basis voor een eigen onderneming. Samen met compagnon Boy Trip kwam hij uit in de kampeermarkt.

Trapondersteuning voor trekauto’s

“Uniek aan ons systeem is dat we in zowel nieuwe als bestaande aanhangers motoren en een accupakket kunnen inbouwen”, zegt Lenssen. “Ook met een kleinere auto kun je daarna met een caravan de bergen in.”

Het concept van E-trailer werkt volgens Lenssen net als de trapondersteuning van een elektrische fiets. Alleen als de trekauto het zwaar heeft, bijvoorbeeld bergop, springt de hulpaandrijving bij.

“De trailer is nu een last voor de trekauto. Dus je moet een vrij krachtige auto aanschaffen om met de caravan op vakantie te kunnen”, zegt Lenssen. In plaats van het hele jaar met een onnodig vervuilende grote auto te rijden, alleen om de jaarlijkse vakantie naar Zuid-Frankrijk mogelijk te maken, voegt E-Trailer de sporadisch benodigde extra kracht toe aan de caravan zelf.

Lenssen en Trip ontvangen al veel vragen van geïnteresseerden, maar zijn nog niet aan verkopen toe. “De E-Trailer werkt nu als mover voor op de kamping zelf”, zegt Lenssen. Ook is het al mogelijk om zelfvoorzienend, zonder kampingstopcontact, vakantie te vieren.

Maar volgens Lenssen is zijn systeem alleen zijn geld waard als hij ook de ‘trapondersteuning’ op de weg mag leveren. Dat vereist een goedkeuring van de RDW. Dit jaar staat voor E-Trailer dan ook in het teken van het verkrijgen van die typegoedkeuring. In 2017 verwacht Lenssen de eerste systemen te kunnen leveren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Foto: Bruce, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten