Future Transport & Mobility

Bedrijven en overheden steken € 39 mln in slimme logistiek

trucks

30-03-2016 15:39 | Door: Dimitri Reijerman

Nederlandse transporteurs willen samen met de overheid logistieke processen slimmer maken en steken € 39 mln in optimalisaties. Een daarvan is het verminderen van files door middel van 'logistieke makelaars'.

Een meerjarig actieprogramma voor slimme logistiek is ondertekend door verladersorganisatie EVO, brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), regionale overheden en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Doel van het Platform Beter Benutten is om logistieke processen duurzaam, slimmer en goedkoper te maken.

Dat is volgens de deelnemers hard nodig, nu de economie aantrekt en er meer goederen op transport wachten waardoor het wegverkeer verder dreigt vast te lopen, met name in de spits. De schade als gevolg van files in Nederland ligt volgens onderzoek op circa € 650 mln.

De € 39 mln is bedoeld voor een aantal projecten die de bereikbaarheid moeten verbeteren. Een daarvan is het inzetten van 'logistiek makelaars'. Deze bedrijven maken beelden van vrachtauto's die in de file staan. Daarna benaderen deze 'truckspotters' de betreffende transportbedrijven om zo te bekijken of de planning is aan te passen. Het idee is dat hierdoor minder vrachtauto's in de spits belanden.

Verkeersverwachting

Aanvullend willen de deelnemers een meerdaagse verkeersverwachting opstellen. Dit model kan zijn input halen uit big data, afkomstig van de deelnemende bedrijven. Naast efficiënter wegverkeer kan een dergelijke verwachting ook multimodaal transport aanjagen, bijvoorbeeld door opties als binnenvaart of spoorvervoer aan te bieden als duurzamere opties.

Ook de bevoorrading van binnensteden moet beter, mede door de komst van milieuzones in steden en de beperkte aanlevertijden. De partijen willen bijvoorbeeld goederen, aangeleverd door vrachtauto's aan de rand van de stad, samenvoegen en met kleinere en minder vervuilende bestelbusjes in de stadscentra afleveren.

Het actieprogramma loopt tot 2017, waarna een evaluatie zal plaatsvinden. De projecten vinden plaats in Brabant, de Randstad, Apeldoorn-Deventer en Zutphen, de regio Arnhem-Nijmegen en Twente.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Platform Beter Benutten | Foto: By Hannu (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Future Transport & Mobility
Onze Premium Partners

Themamaand Future Transport & Mobility

In maart 2016 duikt DuurzaamBedrijfsleven Media in de toekomst van het vervoer. We belichten innovaties en bedrijven die voorop lopen in duurzame vervoer van personen en goederen over land, via het water en door de lucht.

Gerelateerde berichten