Future Food & Health

Menu van Morgen: vleesconsumptie halveren en meer groente

23-10-2015 07:01 | Door: Dimitri Reijerman

Natuur & Milieu heeft een lijst opgesteld met wijzigingen in het dagelijks menu om rond 2030 een 'reuzenslag' te maken in het verduurzamen van de Nederlandse voedselvoorziening.

De wijzigingen die Natuur & Milieu in het Menu van Morgen aanreikt, zijn concreet. Zo moet de vleesconsumptie fors omlaag, van zes maal vlees per week naar hoogstens drie keer per week. Ter compensatie moet de hoeveelheid groente van twee scheppen naar vijf scheppen groente per dag.

Verder stelt het Menu van Morgen voor om naar één glas melk en één plak kaas per dag te gaan. Daarnaast moet de consumptie van peulvruchten en noten omhoog.

De aanpassingen in het Menu van Morgen, een project waar ook Jumbo en Oxfam Novib hun naam aan verbinden, komen voort uit berekeningen van Blonk Consultants. Uitgangspunten zijn de beperking van CO2-uitstoot, duurzame visserij, geen toename van de hoeveelheid landbouwgrond, eerlijke verdeling van het voedsel over de wereldbevolking en een verbeterd dierenwelzijn.

De Gezondheidsraad keurt het aangepaste menu goed.

Verduurzamen voedselvoorziening

Volgens Natuur & Milieu zorgen deze aanpassingen in het dagelijkse menu voor een 'reuzenstap' naar het verduurzamen van de Nederlandse voedselvoorziening. De milieuorganisatie stelt dat de productie van vlees en zuivel een te grote wissel trekt op het Nederlandse milieu en bovendien klimaatverandering versnelt.

Natuur & Milieu ziet Nederland als een toonaangevend land op het gebied van innovatie in de landbouw en hoogwaardige voedselkennis. Daarom zou Nederland de rol van gidsland moeten vervullen, stelt de organisatie. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Natuur & Milieu | Foto's: Pexels, Natuur & Milieu

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.