Future Food & Health

Klimaatfinanciering nodig voor CO2-arme koffieproductie

Koffie

27-10-2015 10:11 | Door: Chris Thijssen

Financiering voor ontwikkelingslanden is de sleutel voor een nieuw klimaatakkoord. De Klimaatconferentie staat of valt dan ook met een klimaatfonds, stellen verschillende Europarlementariërs.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Na het mislukken van de klimaattop in Kopenhagen in 2009 dringen verschillende organisaties en politici erop aan dat de wereldleiders tijdens de Klimaattop in Parijs concretere en beter te realiseren afspraken maken.

Volgens verschillende Europarlementariërs ligt de sleutel voor een akkoord in handen van de ministers van Financiën. In Kopenhagen zegden de rijke landen al toe om vanaf 2020 jaarlijks $ 100 mrd te steken in een klimaatfonds voor arme landen.

“Parijs staat of valt met de financiering”, zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66. “In Bonn bleek dat de ontwikkelingslanden niet uit de loopgraven komen, zolang dat geld er niet komt.”

Klimaatfinanciering Max Havelaar

Een voorbeeld van klimaatfinanciering is een nieuw model van Max Havelaar. In samenwerking met FairClimateFund brengt de organisatie klimaatfinanciering, via de koffieketen, rechtstreeks naar koffieboeren.

Nederlandse bedrijven, organisaties en particulieren kunnen via een speciale webtool hun CO2-voetafdruk meten en aan de slag gaan met besparende maatregelen. Het restant aan uitstoot dat onvermijdelijk overblijft, compenseren de bedrijven met Fairtrade CO2-credits.

De koffieboeren van de Ethiopische organisatie Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU) genereren en verkopen deze carbon credits door hun CO2-uitstoot te verkleinen. Daarvoor gebruiken ze efficiënte kookovens, die 50 procent minder hout verbruiken en 70 procent minder CO2 uitstoten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Het Financieele Dagblad, Max Havelaar | Foto: Sandra Cohen-Rose and Colin Rose, via Flickr Creative (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.