28-10-2015 10:29 | Door: Chris Thijssen

Consumenten kochten in 2014 voor het vijfde jaar op rij meer duurzaam geproduceerd voedsel. De grootste stijging, van 74 procent, vond plaats in de professionele markt.

Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014, die staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het marktaandeel van duurzaam voedsel loopt met een totale besteding van minstens € 2,6 mrd verder op van 6 procent naar 7 procent.

Consumenten kochten in 2014 18 procent meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel dan het jaar ervoor. De grootste stijging, van 74 procent, was te zien bij zorginstellingen, horeca- en cateringbedrijven. Ook in supermarkten en speciaalzaken zet de groei van de afgelopen vijf jaar gestaag door, met respectievelijk 3 en 4 procent.

Verduurzaming voedselproducenten

“Dat duurzaam voedsel de toekomst heeft, blijkt wel uit de forse groeicijfers”, zegt Dijksma in een persbericht. “Mensen zijn steeds meer bereid geld uit te geven aan een duurzaam en eerlijk product. Dat is goed nieuws voor het milieu en dierenwelzijn. Maar zeker ook voor alle voedselproducenten die willen verduurzamen.”

De grootste duurzaam geproduceerde stijgers zijn eieren en koffie. Deze producten hebben daarmee een marktaandeel van respectievelijk 35 en 25 procent verworven. Ook zuivel en drank zitten in de lift, met een stijging van meer dan 30 procent.

Green Deal

De sectoren vlees en vis, met respectievelijk 0 en -4 procent, gaan niet mee in de opgaande lijn. Dat is volgens Dijksma onder meer toe te schrijven aan een daling in de bestedingen aan vis en vlees in het algemeen.

Voor vis geldt ook dat er minder vis met het MSC-keurmerk is gevangen, vanwege duurzame beheersmaatregelen. Toch blijft het marktaandeel van 21 procent van duurzame vis aanzienlijk, stelt de staatssecretaris.

Verschillende initiatieven moeten de groei van duurzaam voedsel verder stimuleren. Zo werkt het bedrijfsleven, verenigd in de Alliantie Verduurzaming Voedsel, aan nieuwe, duurzamere normen voor voedselproducenten. In de Green Deal Verduurzaming Voedselconsumptie, die op 2 november wordt ondertekend, worden afspraken gemaakt met de horeca om op een duurzame manier meer groenten op het bord te krijgen.

Bron: Rijksoverheid | Foto: Franklin Heijnen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)