02-11-2015 12:29 | Door: Chris Thijssen

Met een nieuwe methode van het onderzoeksinstituut TI Food and Nutrition kunnen bakkers berekenen welke verwerkingsoptie voor overgebleven brood het meest duurzaam is.

Dat schrijft het vakblad EVMI. Volgens TI Food and Nutrition haalt één op de acht broden nooit de consument. Het brood gaat als retourproduct terug naar de bakkerij, waar het wordt verwerkt tot veevoer of brandstof.

Duurzaamheid van processen

Het onderzoeksinstituut heeft nu een rekenmodel ontwikkeld om te berekenen welke verwerkingsoptie het meest duurzaam is. Het model, dat samen met onderzoekers van Wageningen UR en Nizo Food Research is ontwikkeld, berekent de mate van duurzaamheid van een proces, product of keten.

Volgens de onderzoekers levert dit niet alleen duurzaamheidswinst op, maar leidt het beter benutten van de retourstroom ook tot financiële voordelen. Omdat de vraag welke optie voor retourstromen het meest duidelijk ook in andere sectoren speelt, zien de onderzoekers ook buiten de voedingssector kansen voor het rekenmodel. 

Bron: EVMI, TI Food and Nutrition | Foto: Katrin Gilger, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)