Future Food & Health

Horeca en groothandel verduurzamen met Green Deal

Vlees snijden

02-11-2015 12:01 | Door: Chris Thijssen

Stichting Dutch Cuisine, een groep van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden, ondertekent maandag de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie.

Met de Green Deal willen de betrokken partijen het voor de consument gemakkelijker en aantrekkelijker maken om gezonder en duurzamer te eten. Initiatiefnemer Dutch Cuisine werkt daarin samen met nationale en gemeentelijke overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Stichting Dutch Cuisine is een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart wil zetten. De stichting richt zich hierbij op de verduurzaming van voedsel. Dit wil de organisatie bereiken door samen te werken met alle schakels uit de voedselketen.

Naast Dutch Cuisine ondertekenden veertien andere partijen de Green Deal, waaronder Sligro, Albron, Rabobank, Koppert Cress en verschillende gemeentes en ministeries.

Innovatiekracht horeca

De deelnemende partijen werken in verschillende samenwerkingsverbanden aan een versnellingsproces dat de voedselconsumptie moet verduurzamen. Hiermee willen ze een impuls geven aan de innovatiekracht van de horeca, nieuwe economische bedrijvigheid in de toeleveringsketens genereren en aan gastronomische profilering in het buitenland doen.

In drie jaar tijd vinden projecten plaats met de focus op het delen van kennis, het ontwikkelen van instrumenten en programma’s en het verkrijgen van exposure. Het eerste zichtbare project, Eiwittransitie via de menukaart, is al van start gegaan.

In dit project zet Dutch Cuisine samen met partijen uit de regio Amsterdam alternatieven voor traditionele, dierlijke eiwitten op de menukaart van restaurants. Dit doen zij door recepten te ontwikkelen met nieuwe en onbenutte eiwitten, zoals tongschar en andere bijvangst-vis, zeewier en algen, peulvruchten en geiten- en ganzenvlees.

Vorige week bleek uit de Monitor Duurzaam Voedsel dat horeca- en cateringbedrijven in 2014 74 procent meer dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel inkochten dan het jaar ervoor.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Dutch Cuisine | Foto: waferboard, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.