Future Food & Health

Hoe KLM Catering Services met 'lean' verspilling elimineert

30-11-2015 12:03 | Door: Chris Thijssen

Door de implementatie van de Lean-filosofie elimineert KLM Catering Services (KCS) verspilling uit zijn productieketen. Daarnaast levert de recycling van afvalstromen de cateraar veel geld op.

KCS stelt zichzelf als doel elke vorm van verspilling uit zijn bedrijfsvoering te halen. Dat betreft verspilling in alle vormen, zoals in grondstoffen, ruimte, menselijke inzet en opslag. “Elke vorm die je je kunt bedenken die geen toegevoegde waarde biedt”, zei Jacques Blaauw, managing director bij KCS, vrijdag in de uitzending van DuurzaamBV Radio.

Deze manier van werken en denken, ook wel Lean Manufactering genoemd, is volgens Blaauw zo’n zeventig jaar geleden ontwikkeld door Toyota. “Je denkt dat er ooit een einde komt aan het weghalen van verspilling uit je bedrijf, maar er komt nooit een einde aan”, zei de directeur. “Elke keer als je een nieuwe methodiek hebt neergezet, en verspilling hebt geëlimineerd, dan is er toch weer nieuwe verspilling die je kunt elimineren.”

Gemechaniseerde opdeklijn

Een goed voorbeeld van Lean Manufactering is volgens Blaauw de innovatieve trolleylade van KCS, die met een simpele aanpassing het reinigingsproces van laden en glazen een stuk efficiënter maakt. Een ander voorbeeld is een volledig gemechaniseerde opdeklijn waarmee KCS volgens Blaauw de enige luchtvaarmaatschappij is.

Bij deze lijn, die KCS binnen een jaar heeft terugverdiend, wordt het opdekken van het tray tot aan het plaatsen van de tray in de trolley door robots uitgevoerd. “Hiermee hebben we een behoorlijke portie slecht werk, hoog repeterend RSI-gerelateerd werk geëlimineerd”, zei de directeur. “Daarnaast zijn de kwaliteit en productie gestegen, wat ons bedrijf sterker maakt.”

Voedselverspilling en CO2-uitstoot

Een andere manier waarop KCS verspilling tegengaat, is door passagiers voor aanvang van een vlucht te laten kiezen uit verschillende maaltijden. Zo wordt zoveel mogelijk voorkomen dat er te veel maaltijden aan boord van een vliegtuig worden meegenomen. Dit vermindert niet alleen voedselverspilling, maar zorgt ook voor minder gewicht in het vliegtuig, wat minder CO2-uitstoot oplevert.

KLM Food

De ideeën voor dit soort innovaties komen volgens de managing director vooral van de werkvloer. “Na elke shift haal je mensen bij elkaar: wat is goed gegaan, wat zou beter kunnen? Daar haal je informatie uit die je op de lange termijn kunt gebruiken om het proces beter te maken.”

Materialen recyclen

Behalve het efficiënter maken van zijn processen, reduceert KCS ook zijn afvalstromen. Zo brengt de cateraar per dag 13 ton afval weg, in plaats van de eerdere 21 ton. De overige 7 ton wordt volgens Blaauw op een ‘slimme’ manier verwerkt. Zo worden materialen als aluminium, karton, blik en polystyreen gerecycled tot nieuwe materialen. Zo bespaart KCS niet alleen geld op de afvalverwerking, maar ontvangt de cateraar ook geld van producenten die de materialen hergebruiken.

“Wij willen duurzaam zijn als je daarmee bedoelt op de lange termijn gericht”, legde Blaauw uit. “Dat is niet alleen maar duurzaam in de zin van zorgvuldig met afval omgaan, maar dat heeft een relatie met processen en productiviteit. Daarbij kom je altijd op duurzaamheid uit, maar binnen economische voorwaarden.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: DuurzaamBV Radio | Foto: Norio NAKAYAMA, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.