30-11-2015 18:12 | Door: Chris Thijssen

Smit & Smit uit Koudekerke kweekt op een duurzame manier oesters op het land. Door ook het voedsel van de oesters te kweken, blijft er in de Oosterschelde genoeg plankton over voor wilde oesters.

Vader en zoon Sam en Sybe Smit, eigenaars van Smit & Smit, openden afgelopen weekend officieel de deuren van hun binnendijkse oesterkwekerij. Ze ontwikkelden een speciale techniek waarmee ze op het land onder gecontroleerde omstandigheden oesters kunnen kweken. 

De kwekerij bevindt zich in de polder van de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland. Hier ontwikkelen de oesters zich in speciale bakken onafhankelijk van het weer en ziekteverwekkers. De temperatuur in de kweekruimtes wordt gereguleerd en de oesters krijgen een continue aanvoer van vers water uit de Oosterschelde en voedingsstoffen.

Plankton

Het afval dat oesters produceren, wordt via het water continu afgevoerd, schrijft Trouw. Het uitgaande water kruist via warmtewisselaars het inkomende water. Hierdoor ontstaat de juiste temperatuur voor de kweek en gaat er zo min mogelijk energie verloren.

In de kweekloods, die 24 vijvers bevat, kweekt Smit & Smit phytoplankton, zonder gebruik van antibiotica en andere bestrijdingsmiddelen. Het plankton dient als voer voor de oesters. Door dit voer zelf te kweken, hoeven vader en zoon Smit geen plankton uit de Oosterschelde te halen. Zo ontstaat er geen tekort voor oesters die daarin leven.

Alternatief voor landbouw

Behalve beter voor de Zeeuwse natuur, kan deze manier van kweken volgens Sybe Smit ook voordeel leveren voor de Zeeuwse kustregio’s. “Veel Zeeuwse kustregio’s hebben last van verzilting, waardoor het voor traditionele landbouw steeds lastiger wordt”, zegt hij tegen Trouw. “De kweek van schaal- en schelpdieren, vis en zilte groente op het land kan op de lange termijn een alternatief zijn voor ondernemers uit de landbouw.”

Smit & Smit levert de oesters vanaf deze week aan horecagroothandels in Nederland. In eerste instantie streven vader en zoon naar een productie van 2 miljoen oesters per jaar. Vervolgens willen ze dit aantal verdubbelen.

Bron: Smit & Smit, Trouw | Foto: Larry Hoffman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)