01-06-2016 15:52 | Door: Chris Thijssen

Een hamburger gemaakt van eendenkroos? Dat is nu nog toekomstmuziek, maar als het aan ABC-Kroos ligt, zijn deze burgers over een paar jaar te vinden in de supermarkt.

Het bedrijf voert nu al pilots uit met de teelt van deze zogeheten waterlinzen. Zo wil het een oplossing bieden voor de toenemende voedselbehoefte van een snelgroeiende wereldbevolking. Hans Derksen, mededirecteur van ABC-Kroos ziet veel kansen voor de teelt van waterlinzen, zegt hij in een uitzending van DuurzaamBV Radio.

“Eendenkroos is het snelst groeiende plantje ter wereld en bevat zo’n 40 procent eiwit”

“Eendenkroos is het snelst groeiende plantje ter wereld en bevat zo’n 40 procent eiwit”, stelt Derksen. “Daarmee kun je jaarlijks zeven tot tien keer zoveel per hectare telen als met soja, dat nu het meest gebruikte plantaardige eiwit is.”

Nieuw voedselproduct

Eendenkroos geldt volgens Europese regelgeving nu echter nog als een ‘nieuw voedselproduct’. Nieuwe voedselproducten zijn producten die vóór 1997 nog niet op de markt waren. Om die reden moeten deze producten een uitgebreide veiligheidsstudie ondergaan, legt Derksen uit. “Dat is anders dan in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië of de Verenigde Staten, waar eendenkroos al veel langer wordt gegeten.”

Om inzicht te geven in de teelt, verwerking en afzet van waterlinzen, voert ABC-Kroos verschillende projecten uit. Zo is het bedrijf sinds 2015 ook betrokken bij een proef met eendenkroosteelt in de vijvers van landgoed Het Lankheet in Haaksbergen. Daarnaast startte de onderneming onlangs met de teelt van waterlinzen in de Gelderse gemeente Lingewaard.

Vraag naar groene eiwitten

“Op zich zijn de onderzoeken niet ingewikkeld, omdat eendenkroos een bekend gewas is in andere landen. Het belangrijkste is dat het gewas op een voedselveilige manier wordt geteeld”, vervolgt Derksen. “Daarom hebben we ook de term waterlinzen geïntroduceerd, de middeleeuwse naam die ook wat beter klinkt. Eendenkroos wordt toch snel met vijvers en sloten geassocieerd.”

De mededirecteur verwacht dat het nog een jaar of twee duurt voordat burgers op basis van waterlinzen in de supermarkt liggen. “Omdat de vraag naar groene eiwitten vanuit de consument, maar ook vanuit de voedselverwerkende industrie zo groot is, richten we ons niet alleen op de verre toekomst, maar brengen we al snel een aantal producten op basis van groene eiwitten op de markt.”

Om die reden wint ABC-Kroos nu al eiwitten uit uienresten, spinazie en brandnetel, die overblijven bij verwerkers. “Op de korte termijn gebruiken we dus bestaande grondstoffen, die al zijn toegestaan, en op de lange termijn waterlinzen, die een heel grote potentie hebben.”

Foto: Carolyn Jewel, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)