Future Food & Health

Radboudumc verbetert zorg met nieuw voedingsconcept

kijkje in de keuken

03-10-2015 07:37 | Door: Fitria Jelyta

Het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc) introduceert een nieuw voedingsconcept dat de gezondheid en eetlust van patiënten verbetert. Hierdoor verspilt het ziekenhuis bovendien minder voedsel. 

Het Radboudumc Nijmegen werkte samen met cateringbedrijf Maison van den Boer voor de ontwikkeling van het voedingsconcept FoodforCare. Hiermee krijgen patiënten zes keer per dag kleine porties van uiteenlopende gerechten naar keuze. Deze gerechten zijn bereid op basis van persoonlijke voorkeur, specifieke diëten, consistentie en voedselallergieën van verschillende patiëntgroepen. 

Het nieuwe concept is ontwikkeld nadat jongeren met kanker op de afdeling Medische Oncologie in het Radboudumc aangaven dat het ziekenhuiseten hen, vooral tijdens chemokuren, niet smaakte.

Uit pilots blijkt dat de patiënten met het FoodforCare-concept hun porties vaker opeten. Dat komt volgens Radboudumc doordat de gerechten actief worden aangeboden en smaakvol zijn voorbereid. Patiënten die deelnamen aan de pilot, voelden zich conditioneel beter. Daarnaast hadden zij minder vaak medicatie tegen misselijkheid nodig. 

Doordat patiënten minder eten laten staan dan voorheen, leidt het nieuwe concept volgens Radboudumc ook tot minder voedselverspilling. 

Voeding, gezondheid en meetbaar herstel

In oktober start het Radboudumc met het stapsgewijs toepassen van FoodforCare in het hele ziekenhuis. Vanaf maart 2016 moeten alle patiëntafdelingen het nieuwe assortiment gebruiken.

Radboudumc is naar eigen zeggen het eerste Nederlandse ziekenhuis dat het voedingsconcept introduceert en ziekenhuisbreed doorvoert. Het ziekenhuis richt ook een stichting op om de principes van FoodforCare te bewaken en wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen voeding, gezondheid en meetbaar herstel te ondersteunen.

Maison van den Boer zal het concept verder op de markt brengen. De cateraar heeft het nieuwe bedrijfsonderdeel FoodforCare opgericht om het concept ook in andere ziekenhuizen en zorginstellingen toe te passen. 

Bekijk hier hoe FoodforCare wordt toegepast.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Maison van den Boer | Foto: John, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.