Future Food & Health

Rank a Brand: La Place en Ikea duurzaamste restaurantketens

Ikea

07-10-2015 13:57 | Door: Chris Thijssen

Ikea Restaurant en La Place zijn volgens Rank a Brand het duurzaamst van de grote restaurantketens in Nederland. De organisatie ziet nog veel kansen voor verbetering in de sector.

De Nederlandse restaurantketens Ikea Restaurant en La Place scoren een C-label in de ranglijst van Rank a Brand. Hiermee behalen de ketens negen van de 23 punten.

Volgens de vergelijkingswebsite scoort Ikea Restaurant goed op klimaatgebied, onder andere doordat 42 procent van het elektriciteitsverbruik van Ikea komt van hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast heeft de keten een duidelijk beleid om afval te beperken, zegt Rank a Brand.

La Place scoort punten vanwege het gebruik van gecertificeerde biologische producten voor groente, fruit en aardappelen. Beide ketens doen het volgens de vergelijkingswebsite ook goed als het gaat om het aanbieden van vegetarische en fairtrade-producten.

Kansen voor verbetering

In de ranking scoort dus geen enkele restaurantketen hoger dan een C-label op een schaal van A (best) tot E (slechtst). Zo scoort 80 procent van de ketens het laagste E-label. Volgens Rank a Brand communiceert bijna geen enkele keten een concreet beleid om de duurzaamheid te verbeteren. Daar liggen dus nog kansen.

“In een sector met grote mondiale milieueffecten, zoals grootschalige landbouw en veeteelt waarvoor tropisch regenwoud wordt gekapt, hopen we dat er snel iets verbetert”, zegt Radboud van Delft, directeur van Rank a Brand, in een persbericht.

McDonald's en Subway scoren het D-label, beide met vier van de 23 punten. Ketens als Burger King, KFC, New York Pizza en Domino’s Pizza krijgen van Rank a Brand het E-label.

Klimaatbeleid

In vergelijking met de vorige ranking van Nederlandse restaurantketens heeft Rank a Brand enkele criteria toegevoegd. Hiermee wil de vergelijkingsorganisatie de beoordeling meer in lijn brengen met andere sectoren, onder andere op het gebied van klimaatbeleid en het terugdringen van afval.

Daardoor heeft La Place het B-label verloren en verliezen Van der Valk, AC Restaurants en Burger King het D-label.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Rank a Brand | Foto: Ari Helminen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.