Future Food & Health

Plastic omzetten in voedsel is kans voor groeiende bevolking

12-10-2015 19:23 | Door: Chris Thijssen

Het Fungi Mutarium-concept laat zien hoe paddenstoelvormende schimmels plastic afval kunnen omzetten in voedsel. De ontwerpers willen hiermee een oplossing bieden voor de grote plastic afvalberg.

Het concept is ontwikkeld door Han Wösten, bioloog aan de Universiteit van Utrecht, en de ontwerpers Julia Kaisinger en Katharina Unger van Livin Studio in Oostenrijk. De Fungi Mutarium-installatie bestaat uit een glazen koepel, gevuld met eivormige kopjes.

De kopjes zijn gemaakt van agar, een bindmiddel uit de celwanden van roodalgen, waarop micro-organismen groeien. De kopjes worden gevuld met gesteriliseerd plastic en schimmeldraden van paddenstoelvormende schimmels, zoals die van de oesterzwam. De schimmel breekt het giftige plastic af en vormt daarbij eetbare schimmels.

Versnellen

Volgens de onderzoekers verloopt de omzetting van plastic naar eetbare schimmels nog langzaam. Daarom werken ze aan experimenten om het proces te verfijnen en te versnellen. “Als dat lukt, is ons concept een uitstekende oplossing voor de enorme berg overtollig plastic”, zegt Wösten in een persbericht.

“Bovendien kunnen schimmels ook ander afval omzetten, zoals het giftige dioxine. De potentie is dus nog veel groter.”

Groeiende wereldbevolking

Ook de vakjury van de BraunPrize 2015 ziet de kansen van het concept. De juryleden verkozen Fungi Mutarium dan ook tot winnaar van de Sustainability Award, uit meer dan 2.500 inzendingen uit 67 landen.

De jury noemde Fungi Mutarium een ‘visionair en uitdagend’ project, dat twee belangrijke problemen adresseert. Zo richt het concept zich op de sterk stijgende vraag naar voedsel voor de groeiende en steeds welvarendere wereldbevolking. Daarnaast vraagt het concept aandacht voor de grote afvalstromen, waaronder 280 miljoen kilo plastic per jaar.

Verder sprak het gebruik van een bestaande grondstof, schimmels, de jury aan. Ook was er waardering voor de nauwe samenwerking tussen ontwerpers en wetenschappers binnen het project.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Universiteit van Utrecht | Video: Livin Studio

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.