19-10-2015 18:54 | Door: Thijs ten Brinck

Grootschalige productie van weinig gegeten landbouwproducten kan het wereldwijde voedselsysteem milieuvriendelijker, voedzamer en veerkrachtiger maken.

Volgens de Food and Agricultural Organisation (FAO) van de Verenigde Naties zijn er zeker 12.000 eetbare gewassen bekend. Toch telen we er hooguit dertig op industriële schaal, en zijn rijst, mais en granen samen zelfs goed voor 60 procent van alle calorieën die de wereldbevolking inneemt.

baboba

De grote afhankelijkheid van slechts een aantal gewassen is gevaarlijk, volgens de FAO. Als er een grote plaag of plantenziekte opsteekt voor een van de dertig meest gegeten gewassen heeft dat een enorme impact op de voedselzekerheid.

Intensiever gebruik van de duizenden ‘weesgewassen’ maakt de voedselsystemen wereldwijd robuuster.

Voedzame baobabs en gierst

Het Afrikaanse Weesgewas Consortium (AOCC) noemt bijvoorbeeld verschillende soorten gierst en het fruit van baobabbomen als voedzame vervangers van gangbare voedingsmiddelen. Deze bevatten veel vitaminen, antioxidanten en andere essentiële voedingstoffen.

Ook veel types zeewier kunnen op veel grotere schaal bijdragen aan de voedselzekerheid. Gierst en zeewier kunnen groeien op plaatsen waar reguliere gewassen niet gedijen.

Het AOCC doet onderzoek naar honderd van de weesgewassen, met als doel ze op grote schaal te kunnen verbouwen. Ze zien de opkomst van het quinoa als voorbeeld maar willen nadrukkelijk de ‘premium superfoods’ ontstijgen en de voedzame weesgewassen beschikbaar stellen voor alle inkomensniveaus.

Bekijk een filmpje van het, door Mars gesponsorde, AOCC:

Bron: Eco-Business, AOCC | Foto: Rod Waddington (header) & Lip Kee (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)