Fair Trade Software wil Keniaanse developers kansen geven

27-10-2015 09:01 | Door: Dimitri Reijerman

De Nederlandse ICT-bedrijf Competa werkt in Kenia onder de naam Fair Trade Software aan het trainen van developers uit Kenia. Nederlandse bedrijven die worstelen met het invullen van hun duurzame agenda kunnen de ontwikkelaars inzetten voor ICT-klussen.

Onder de naam CodePamoja, Swahili voor 'samen coderen', heeft Competa in Kenia een trainingscentrum opgezet. Kenianen leren in de trainingsfaciliteit technische vaardigheden en projectmanagementtechnieken, waardoor ze samen met Europese professionals kunnen werken aan grote internationale projecten.

Volgens Competa geeft het Fair Trade Software-project de lokale economie een impuls. Het bedrijf stelt dat Keniaanse universiteiten weliswaar goede software developers weten op te leiden, maar dat er te weinig banen zijn. Circa een kwart van de software developers is werkloos.

'Nieuwe' vorm van ontwikkelingssamenwerking

Het Fair Trade Software-mechanisme geeft daarnaast invulling aan het 'nieuwe' model van ontwikkelingssamenwerking. "De focus verschuift van hulp en bijstaan naar mensen helpen om zelf hun eigen economie op te bouwen", zegt technisch manager Jim Sangwine van Competa.

Het ICT-bedrijf stelt dat Nederlandse bedrijven die op zoek zijn naar duurzame initiatieven de Keniaanse developers na het doorlopen van de scholing kunnen inhuren voor IT-klussen.

Aanvullend op het initiatief van Competa is de Fair Trade Software Foundation opgericht. Doel van de stichting is om het internationale Fair Trade-model toe te passen in de IT-branche en wereldwijd een onafhankelijk Fair Trade Software-certificaat af te geven.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: CodePamoja | Foto: CodePamoja

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT