Flexibele circuits maken nieuwe led-lampen mogelijk

27-10-2015 12:20 | Door: Dimitri Reijerman

Imec en de Universiteit van Gent hebben buigzame elektronische circuits op basis van thermoplastic ontwikkeld. De vondst is bruikbaar voor nieuwe soorten LED-verlichting en wearables.

Door diverse technieken toe te passen weten de onderzoekers kronkelende elektronische circuits te genereren die in een polymeer van thermoplastics zijn verpakt. De circuits zijn na verwarming buigzaam. Na afkoeling blijven de elektronische circuits rekbaar, mede doordat de circuits een kronkelende structuur hebben.

Volgens Imec is de technologie relatief goedkoop, mede door de lage materiaalkosten. Bovendien hoeft er niet veel geïnvesteerd te worden; de circuits zijn met standaardproductietechnieken voor het maken van printplaten te maken.

De makers experimenteren met de technologie in diverse ontwerpen voor LED-lampen, zoals omnidirectionele verlichting. Onder andere Philips heeft belangstelling voor de technologie en laat zijn LED-divisie naar het project van Imec en de Universiteit van Gent kijken. Een ander mogelijk toepassingsgebied is wearbles, ofwel elektronica verweven in kleding.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Imec | Foto: Imec

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT