Eindhovens LoRa-netwerk richt zich op bedrijfstoepassingen

eindhoven

28-10-2015 18:57 | Door: Dimitri Reijerman

Provider Draadloos Eindhoven heeft in Eindhoven een LoRa-netwerk in de lucht gebracht. Het bedrijf richt zich op het bedrijfsleven om zo IoT-toepassingen in de zorg en het waterbeheer mogelijk te maken.

Via LoRa-netwerken kunnen internet of things-apparaten met een relatief lage maar stabiele snelheid van 64 kilobit per seconde draadloos communiceren. Daarbij ligt het energieverbruik laag en is een abonnement niet noodzakelijk. Met de plaatsing van een LoRa-antenne dekt Draadloos Eindhoven in de Brabantse stad een gebied van 500 vierkante kilometer.

Net als het Amsterdamse LoRa-initiatief The Things Network, streeft Draadloos Eindhoven naar een open netwerk op basis van open standaarden. Wel zegt initiatiefnemer Chris van Steenbergen zich meer te willen richten op bedrijven. "We zijn in gesprek met een waterzuiveringsbedrijf dat de kwaliteit van sloten wil controleren. Sensoren kunnen via LoRa alarm slaan bij een illegale lozing."

Alarmmelder met uithoudingsvermogen van jaren

Een ander voorbeeld is toepassing in de zorg. Een zorginstelling wil dat Draadloos Eindhoven een alarmsysteem ontwikkelt. "Zo kan een bejaarde die naar buiten gaat en valt, draadloos alarm slaan via een module die om de nek wordt gedragen", aldus Van Steenbergen. In tegenstelling tot apparatuur die een 2g- of 3g-verbinding nodig heeft, kan een alarmmelder die LoRa-netwerken benut drie jaar met een volle batterij doen.

Draadloos Eindhoven streeft naar een landelijke dekking. Omdat Van Steenbergen toegang heeft tot een netwerk van 160 opstelpunten voor semafonie, denkt hij deze punten snel te kunnen voorzien van een LoRa-antenne. Daarmee zou Nederland grotendeels gedekt zijn. Het bedrijfje levert zelf sensoren en maakt de benodigde software.

Omdat de LoRa-frequenties geen licentie vereisen, bestaat er het gevaar dat partijen die LoRa aanbieden elkaar storen. Van Steenbergen zegt echter dat hij een aantal gelicenseerde frequenties achter de hand heeft die toepassingen een hoge mate van bedrijfszekerheid bieden. Het openbare deel wil hij, in tegenstelling tot KPN, abonnementsvrij houden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Draadloos Eindhoven | Foto: By Maurizio Pesce, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT