Wifi-router detecteert wanneer oudere valt en slaat alarm

31-10-2015 10:00 | Door: Dimitri Reijerman

MIT-onderzoekers kunnen met wifi door muren 'kijken' en op basis van teruggekaatste radiosignalen personen herkennen. Zo kan een wifi-router automatisch alarm slaan als bijvoorbeeld een oudere is gevallen.

Het onderzoek is uitgevoerd door MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab. In een paper beschrijven de onderzoekers met het verzenden van wifi-signalen en een sensor personen kunnen herkennen. Dit is mogelijk doordat de radiosignalen afbuigen als zij het menselijk lichaam raken.

MIT sensor

Door continu de terugkaatsende signalen te monitoren en verwerken, kan een apparaat een silhouet van een bewegend persoon construeren. Bovendien zijn algoritmen in staat om bijvoorbeeld een vallend persoon te signaleren, ook door muren heen. Het bereik ligt op ongeveer 12 meter, waarbij de nauwkeurigheid in de herkenning rond de 90 procent ligt.

Commercieel product

Met dit concept denken de onderzoekers een relatief goedkoop systeem in handen te hebben waarmee bijvoorbeeld vallende ouderen zijn te detecteren. Vervolgens slaat het systeem automatisch alarm. Ten opzichte van bestaande alarmsystemen voor ouderen is het niet meer nodig dat zij continu een alarmapparaatje bij de hand hoeven te hebben.

In 2016 willen de onderzoekers via een start-up met de technologie een concreet product ontwikkelen. Zij zien ook kansen voor andere productsegmenten, zoals de 'slimme' Nest-thermostaat. Dit apparaat bekijkt of er personen in een vertrek aanwezig zijn en bepaalt mede aan de hand van deze informatie of de verwarming hoger of lager wordt gezet. De markt voor computergames biedt ook kansen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MIT | Foto: MIT

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.



Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT