MIT laat drone razendsnel obstakels ontwijken

05-11-2015 13:01 | Door: Dimitri Reijerman

Een onderzoeker van MIT kan een drone met 45 kilometer per uur door een begroeide omgeving laten vliegen dankzij een nieuw algoritme dat razendsnel obstakels herkent.

Onderzoeker Andrew Barry stelt dat lidar-radars die lasers gebruiken om de afstand tot objecten te meten, onder andere te vinden op zelfrijdende auto's, te zwaar zijn om op kleine drones toe te passen. Daarnaast is het uitrusten van de aansturingssoftware met kaarten van de omgeving niet praktisch.

Barry ontwikkelde daarom een nieuw algoritme waarmee de drone objecten razendsnel te herkennen en waardoor een uitwijkingsmanoevre kan inzetten.

De technologie gebruikt steroscopische beelden om objecten tot op 10 meter te herkennen en real time een kaart van zijn directe omgeving te genereren. Het algoritme kan 120 beelden per seconde verwerken, waarbij de diepteinformatie in 8,3 milliseconde per frame wordt berekend.

Razendsnel en heelhuids langs de bomen

Tijdens proeven was Barry in staat om een kleine, zelfgebouwde drone met snelheden tot 45 kilometer per uur door een omgeving met veel bomen te vliegen zonder dat het toestel tegen een boom botste. Om het stereoscopische beeld te genereren was de drone op zijn twee vleugels voorzien van een camera.

Volgens Barry kan het algoritme nog beter worden, zeker als hij snellere processors toepast. De onderzoeker denkt dat een drone met meer rekenkracht in staat is om door een dichtbegroeid bos te vliegen.

De MIT-student heeft de softwarecode als opensource beschikbaar gesteld. Het algoritme kan volgens hem nuttig zijn voor bedrijven die drones willen inzetten, bijvoorbeeld voor het bezorgen van pakketjes of het inspecteren van objecten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: MIT

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT