Hoe kunstmatige intelligentie duurzame ICT een zetje geeft

10-11-2015 19:29 | Door: Dimitri Reijerman

Na decennialang een niet ingeloste belofte te zijn geweest, maakt kunstmatige intelligentie een enorme comeback in de ICT. Ook duurzame toepassingen plukken de vruchten.

Met name deep learning, waarbij algoritmes op een hoger abstractieniveau besluiten nemen en zich bijvoorbeeld onderscheiden in taken als razendsnelle en accurate gezichtsherkenning, geeft nieuwe mogelijkheden die met traditionele software vrijwel onhaalbaar zijn.

Bedrijven als Facebook, Microsoft en Google leunen steeds meer op kunstmatige intelligentie. Laatstgenoemde is volgens deskundigen inmiddels uitgegroeid van een internetbedrijf tot een machine learning company. Google besloot zelfs onverwacht TensorFlow vrij te geven. Dat is geavanceerde deep learning-software in een kant-en-klare gereedschapskist, waarmee gebruikers direct aan de slag kunnen.

Kunstmatige intelligentie biedt ook kansen voor geavanceerde duurzame ICT-toepassingen, -diensten en -software. Daarnaast heeft Artificial Artificial intelligence (AI) op termijn potentieel maatschappelijk ontwrichtende eigenschappen, al dan niet positief. DuurzaamBedrijfsleven zet een aantal interessante en duurzame toepassingsgebieden waarin AI al een grote rol speelt op een rij.

1. Zelfrijdende auto's op de weg houden

Tal van partijen werken aan zelfrijdende auto's. Google, Tesla, Apple, Volvo en Nissan zijn enkele partijen die aan de benodigde technologie sleutelen. Toyota kondigde vorige week nog aan dat het bedrijf ruim $ 1 mrd steekt in kunstmatige intelligentie-projecten met de nadruk op automotive-toepassingen.

Zonder snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie waren de snelle vorderingen van de afgelopen jaren nooit mogelijk geweest. Want een zelfrijdende auto bevat bijvoorbeeld software om verkeersborden en -situaties in milliseconden te kunnen herkennen. En dan blijft er nog altijd de onvoorspelbare mens, in dit geval de chauffeur. Tesla moest onlangs nog zijn Autopilot-software aanpassen doordat waaghalzen gevaarlijke stunts uithaalden als de zelfrij-modus was geactiveerd.

2. Ontbossing tegengaan op basis data uit het verleden

Op basis van computermodellen en AI bestaat er de kans dat bepaalde milieuproblemen beter zijn aan te pakken doordat er betrouwbare voorspellingen kunnen worden gemaakt. Een goed voorbeeld is de online tool Global Forest Watch die AI van Orbital Insight gebruikt.

De start-up ontwikkelt zelflerende analyseprogramma's die op basis van satellietbeelden en dronedata uit het verleden voorspellingen maken over hoe in de en waar in de toekomst ontbossing plaatsvindt. Zo kan bijvoorbeeld de aanleg van een weg in de jungle als een gevaarlijk patroon worden herkend. Bij een tijdige signalering kunnen overheden en bosbeschermingsinstanties sneller ingrijpen.

3. Chinese luchtvervuilingspatronen herkennen en voorspellen

Onder de naam Green Horizon bouwt IBM een computermodel dat de luchtverontreiniging in de Chinese hoofdstad Beijing enkele dagen vooruit kan voorspellen. Dit moet de autoriteiten meer handvatten geven om de grootste vervuilers doelgerichter aan te pakken.

Green Horizon leunt bij het maken van zijn voorspellingen sterk op AI. De software gebruikt data uit diverse bronnen. Door middel van een systeem dat IBM cognitive computing noemt, zijn er patronen te ontdekken die een voorspellende waarde bezitten.

4. Creatieve ideeën van slimme algoritmen

Softwarebedrijf Autodesk werkt aan Dreamcatcher. Dat is ontwerpsoftware waarbij slimme algoritmen nieuw ontwerpen maken op basis van criteria die zijn ingegeven door de gebruiker. Het resultaat is een design dat optimaal energie- en materiaalefficient is. In potentie kan dergelijke software sommige ontwerpers overbodig maken.

Ingenieursbureau Movares en de Technische Universiteit Eindhoven flikten eerder dit jaar een soortgelijk klusje: met behulp van evolutie-imiterende algoritmen ontwierpen zij een voetgangersbrug.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Google | Foto: Foto: Nick Harris, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT