Microsoft neemt duurzaam datacenter in gebruik

11-11-2015 07:59 | Door: Dimitri Reijerman

Microsoft heeft zijn reusachtige datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer in gebruik genomen. De restwarmte afkomstig van het rekencentrum wordt benut door kassen.

De bouw van het rekencentrum van 400.000 vierkante meter heeft Microsoft € 2 mrd gekost. Het is een van de grootste datacenters van Europa. De softwaregigant gaat het complex benutten om clouddiensten aan te bieden, waaronder diverse Azure-services. Samen met een rekencentrum in Ierland moet het centrum klanten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten bedienen.

Het datacenter in Middenmeer gebruikt groene stroom afkomstig van een naburig windpark. Ook haalt het centrum restenergie uit de plaatselijke glastuinbouw, terwijl de koeling van het serverpark zorgt voor een retourstroom van warmte.

Microsoft wil nog een tweede datacenter bouwen op dezelfde locatie. Afgelopen zomer stemde de gemeente Hollandse Kroon in met de bouwaanvraag op het bedrijventerrein Agriport A7.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Microsoft | Foto: Foto: Michael Kappel, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT