Datacontainer zelfvoorzienend via zonnepanelen en windmolens

Hipersense

25-11-2015 15:47 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben een datacontainer ontwikkeld die zelfvoorzienend is. Daarvoor maakt de container gebruik van 133 zonnepanelen en een windmolen.

De zogeheten Hipersense-datacontainers kunnen opereren zonder dat een stroomvoorziening aanwezig is, maar de servers in de container kunnen ook op normale wijze gevoed worden door een koppeling met het lichtnet.

De 133 zonnepanelen hebben per stuk een vermogen van 260 watt. Ook heeft de installatie een 8 meter hoge windmolen. De stroom wordt opgeslagen in 55 lood-kristal-accu's. Ook is een aggregaat als back-up aanwezig.

Sterrenonderzoek

Hipersense is volgens de onderzoekers van de Radboud Universiteit ontstaan uit de noodzaak sterrenonderzoek te kunnen doen op afgelegen locaties, zoals op bergtoppen in de Atacama-woestijn. Tot nu toe kozen de onderzoekers nog voor dieselaggregaten, maar de locatie zou voldoende wind en zon leveren om de datacontainer autonoom te laten draaien.

Het project heeft tot nu toe € 600.000 gekost. De Hipersense is echter breed inzetbaar, denken de makers. Zijn noemen onder andere toepassingen voor defensie en de telecommunicatiesector, maar ook festivals en noodhospitalen kunnen van de zelfvoorzienende IT-capaciteit profiteren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Hipersense | Foto: Hipersense

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT