Hyperloop-concept TU Delft is door naar tweede ronde

Hyperloop

27-11-2015 07:51 | Door: Dimitri Reijerman

Een ontwerp van de TU Delft voor het door Elon Musk bedachte Hyperloop-concept mag door naar de tweede ronde in een ontwerpwedstrijd.

Het ontwerp voor een pod, het vervoermiddel dat in een vacuüm door de Hyperloop-buis voortbeweegt, is gemaakt door Delft Hyperloop. De capsules ondervinden nauwelijks luchtweerstand waardoor theoretische snelheden zijn te behalen tot 1.200 kilometer per uur. Een trip van Amsterdam naar Parijs zou via de Hyperloop slechts een half uur in beslag nemen.

Delft Hyperloop

Aan het ontwerp van Delft Hyperloop is door dertig personen gewerkt. In een ontwerpwedstrijd van het consortium achter Hyperloop mag het team van de TU Delft zijn design in januari in Texas demonstreren. Het gaat nog om een digitaal ontwerp: pas als het team doorgaat naar de derde ronde is het bouwen van een prototype noodzakelijk.

Futuristische vorm van transport

Naast teams van universiteiten zijn ook diverse start-ups bezig met het ontwikkelen van pods en de omliggende technologie. In totaal deden aan de eerste ronde van de ontwerpwedstrijd 360 teams mee.

Hoewel SpaceX, een van de ondernemingen van Musk, geen plannen heeft om op commerciële basis een Hyperloop-traject te gaan bouwen, organiseert het bedrijf wel de ontwerpwedstrijd. Ook komt er een testbaan. Vanaf volgend jaar juni kunnen deelnemers daar hun prototypes gaan testen.

Volgens Hyperloop kan het vervoersconcept al in 2020 worden gerealiseerd. De technologie is er volgens de voorstanders al, het concept dient alleen op een commercieel aantrekkelijke wijze op de markt te komen. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn: niet alleen is er razendsnel vervoer over afstanden tot circa 1.000 kilometer mogelijk, ook zou het systeem zeer veilig en door het lage energieverbruik ook duurzaam zijn.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Delft Hyperloop | Foto: Delft Hyperloop

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT