Start-up zonder winstoogmerk vergroent afvaldienst Amsterdam

led-lampen

01-12-2015 12:28 | Door: Thijs ten Brinck

De Amsterdamse start-upstichting The Things Network rolt een vrij toegankelijk en open internet-of-things-netwerk uit. In de hoofdstad zijn de eerste toepassingen al in gebruik.

Via  Kickstarter verwierf The Things Network € 295.000. 

Binnen vier weken had The Things Network in Amsterdam volledige dekking. Daarvoor had de start-up zonder winstoogmerk slechts tien antennes nodig. Per antenne zijn in een straal van 10 kilometer duizenden sensoren en apparaten te verbinden.

“Het bereik van wifi is veel te kort en voor 3g moet je betalen”, zegt Johan Stokking, medeoprichter van The Things Network tegen DuurzaamBV Radio. “Het LoraWan-netwerk is een gratis beschikbaar soort radiosignaal, maar dan goed beveiligd.”

Naast Amsterdam heeft de start-up inmiddels communities over de hele wereld. Onder andere in delen van Boston, Manchester, Ottawa, Perth en Mexico-city wordt gewerkt aan een lokaal The Things Network

Zonnepanelen en afvalbakken

Via het Lora-netwerk kunnen internet-of-things-toepassingen draadloos en energiezuinig informatie doorsturen. Daarmee brengt de Amsterdamse start-up ZonnepanelenDelen bijvoorbeeld nauwkeurig de stroomopbrengst van zijn gecrowdfunde zonne-energieprojecten in kaart.

Deeleconomieplatform Peerby wil zijn deelnemers trackers bieden die monitoren waar uitgeleende goederen zich bevinden. Ook is er al een sensor beschikbaar die booteigenaren waarschuwt als een boot water maakt. Via The Things Network kunnen eigenaren van boten in de Amsterdamse grachten zo overal ter wereld controleren of de sloep er nog goed bijligt.

Met de Gemeente Amsterdam is The Things Network in gesprek om ondergrondse afvalbakken van sensoren te voorzien. Door van afstand de vulgraad van een bak te meten kan de afvaldienst nog vrijwel lege bakken overslaan. Zo zijn routes efficiënter te plannen en bespaart de dienst brandstof.

Kickstarter en concurrentie

Stokking voorziet voor het groeiende netwerk ook kansen in de industrie en gezondheidszorg. Door processen real-time te monitoren is tijd, geld en energie te besparen.

Via crowdfundplatform Kickstarter verwierf The Things Network onlangs bijna € 300.000. Met dit bedrag gaat de stichting goedkopere antennes en sensoren ontwikkelen om het netwerk versneld uit te breiden. Onder andere in Groningen en Drenthe is er ook in enkele buitengebieden nu al dekking.

Tegelijkertijd heeft ook KPN aangekondigd een Lora-netwerk uit te rollen. Stokking denkt dat het model van The Things Network ten opzichte van dat van KPN voordelen biedt. Niet alleen omdat het voor de gebruiker gratis is maar ook omdat iedereen naar behoefte de dekking in zijn eigen omgeving naar wens goedkoop kan uitbreiden. Een The Things Network-antenne kostte in de Kickstarter-campagne € 200.

Luister een fragment van DuurzaamBV Radio, waarin Johan Stokking de technologie en de verschillen met het platform van KPN verder uitlegt. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto: The Things Network

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT