Piepkleine temperatuursensor haalt energie uit radiogolven

TU/e

07-12-2015 19:25 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een temperatuursensor ontwikkeld met een gewicht van een korrel zand. De benodigde energie haalt de sensor uit radiogolven.

sensor

De sensor is slechts 2 vierkante millimeter groot en weegt 1,6 milligram. Om de sensor uit te lezen wordt een speciale router gebruikt. Deze stuurt gericht radiogolven.

Door een antenne in de sensor kan energie tijdelijk worden opgeslagen, maar een accu is niet nodig. Bij voldoende energie kan de sensor, gemaakt op basis van CMOS-technologie, de temperatuur uitlezen en, door een iets hogere frequentie te gebruiken, deze data draadloos retourneren naar de router.

Hoewel het bereik momenteel nog is beperkt tot enkele centimeters, denken de onderzoekers de sensoren uiteindelijk over afstanden tot 5 meter draadloos te kunnen uitlezen. Bovendien blijft de sensor werken als deze is weggewerkt onder een laagje verf, stuc of beton in een gebouw. De sensor laat zich ook mengen in latex, waarna de verf op de muur wordt aangebracht.

Tal van toepassingen

De makers zien tal van toepassingen, mede omdat de sensor voor slechts € 0,20 is te produceren. De TU/e noemt onder andere slimme gebouwen die met dergelijke sensoren de temperatuur in tal van ruimtes kunnen meten en daarmee duurzamer met licht en warmte kunnen omspringen. Andere mogelijke toepassingsgebieden zijn betalingssystemen, draadloze identificatie en industriële productiesystemen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: TU/e | Foto: By Stephane Gaudry from Best, Netherlands (Watermark and border removed from [1]) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons, TU/e

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT