Ruben Wegman, Nedap: wij maken LED-lampen nog zuiniger

LED

22-12-2015 15:42 | Door: Dimitri Reijerman

LED-lampen zijn slechts een stap in de verduurzaming van verlichting. Door deze lampen op een slimme wijze te dimmen, is er extra energie te besparen.

Dat zegt Ruben Wegman, CEO van Nedap, in DuurzaamBV Radio over een extra duurzaamheidsslag bij het toepassen van LED-verlichting.

Nedap levert onder andere lichtmanagementsystemen. Met behulp van bewegingssensoren, daglichtdetectie en tijdschema's wordt LED-verlichting nog duurzamer. "Het is heel simpel: door soms de LED-lamp uit te zetten, dat is de meest besparende maatregel. Wij zorgen ervoor dat er een extra besparing komt door LED's slim te dimmen." Nedap claimt dat besparingen tot 65 procent mogelijk zijn met 'slimme' lichtmanagementsystemen.

Hotz

Wegman spreekt ook zijn verwondering uit over George Hotz, een 26-jarige hacker uit de Amerikaanse stad San Francisco. Hotz wist in een maand tijd een zelfrijdende auto in zijn garage te ontwikkelen. Wegman stelt dat Nedap technici als Hotz graag zou willen strikken, maar dat is niet erg realistisch: "Dit soort mensen zijn niet in te kaderen in een bedrijf, die gaan hun eigen gang."

Bedrijfsvoering

De Nedap-directeur gaat ook in op de bedrijfsvoering van zijn onderneming. Nedap kiest er bewust voor om meer verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid bij de werknemers te leggen, omdat dit volgens Wegman hard nodig is in deze tijd. 

"Wat wij hebben gedaan is dat bepaalde beslissingen niet meer centraal worden genomen, maar zo dicht mogelijk bij de mensen zelf. Menssen krijgen bij ons enorme ruimte om zelfstandig beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties." Volgens Wegman zijn de risico's bij een dergelijke 'platte' bedrijfsvoering bovendien goed beheersbaar, mits werknemers zich goed in elkaar kunnen verplaatsen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Foto: public domain

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT