Nieuwe wifi-standaard HaLow richt zich op internet of things

05-01-2016 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

De WiFi Alliance heeft de HaLow-standaard voorgesteld, een variant op bestaande wifi-technologie met een laag stroomgebruik en een groter bereik. HaLow is met name interessant voor internet of things-toepassingen.

HaLow, met de technische naam IEEE 802.11ah, werkt onder andere op de 900 megahertz-frequentie en vormt een aanvulling op bestaande 802.11x-standaarden die op 2,4 gigahertz en 5 gigahertz opereren. Overigens kan HaLow ook deze frequenties benutten, maar door de 900 megahertz-band te benutten kunnen bijvoorbeeld sensoren flink besparen op het energiegebruik. Bovendien gaat het signaal beter door muren en vloeren heen, en is het bereik groter: volgens de WiFi Alliance gemiddeld twee maal groter dan dat van regulier wifi.

Ondanks het grotere bereik is de maximale doorvoersnelheid van HaLow beperkt. Dit is voor veel internet of things-toepassingen echter geen probleem, omdat de hoeveelheid te verzenden data beperkt is.

Onderdeel van bestaande wifi-standaarden

HaLow heeft ten opzichte van technologiëen als bluetooth, LoRa en andere draadloze standaarden als voordeel dat deze deel uitmaakt van bestaande en breed gedragen wifi-standaarden. Door de ondersteuning van het tcp/ip-protocol is hardware direct aan internet te koppelen.

De WiFi Alliance denkt dat rond 2018 de eerste apparaten op de markt komen die de HaLow-standaard ondersteunen. De technologie is bijvoorbeeld interessant voor toepassingen in de medische sector, de industrie, de landbouw en de automotive-sector. Zo kunnen bijvoorbeeld sensoren die milieuvervuiling signaleren via HaLow communiceren zonder dat de accu snel leegloopt. De netwerktechnologie leent zich ook goed voor smart homes.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: WiFi Alliance | Foto: TP Link

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT