Low speed ventilation reduceert kosten serverkoeling

Datacenter

19-01-2016 07:40 | Door: Dimitri Reijerman

Het Zweedse Alfa Laval heeft een ventilatiesysteem voor datacenters ontwikkeld dat lucht met een lagere snelheid afvoert. Dit werkt volgens de fabrikant efficiënter dan traditionele koelsystemen.

Conventionele serverkoeltechnologie gebruikt relatief hoge luchtsnelheden van 8 à 9 meter per seconde voor het verplaatsen van lucht. Dat kost relatief veel energie. Ook kan het zogeheten Venturi-effect ontstaan, met luchtdrukverschillen tot gevolg. Dit effect kan tevens zorgen voor oververhitte servers.

Alfa Laval stelt dat het gebruik van veel lagere luchtsnelheden effectiever is. Bij het toepassen van low speed ventilation (LSV) verplaatst de lucht zich met 1,5 à 1,8 meter per seconde. Volgens de fabrikant worden luchtdrukverschillen en het Venturi-effect daarmee vermeden.

Low speed ventilation heeft alleen lucht nodig en geen hogere luchtdruk. De koelsystemen hangen buiten de serverruimte en zorgen ervoor dat de servers voldoende temperatuurgeregelde lucht krijgen. Wel zijn er grotere ventilatoren nodig omdat er meer lucht verplaatst moet worden.

Energiebesparing op koeling van 30 procent

Alfa Laval claimt dat zijn gepatenteerde Arctigo-koelsysteem een PUE-waarde (power usage effectiveness) van 1,07 kan behalen. Het wereldwijde gemiddelde van een datacenter ligt op een PUE van 1,5. Het aan koeling gerelateerde energiegebruik kan tot 30 procent dalen als een datacenter LSV-koeling gebruikt.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Alfa Laval | Foto: Alfa Laval

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT