Hoe Microsoft met filantropie doorbraken wil forceren

Microsoft Azure

20-01-2016 18:30 | Door: Dimitri Reijerman

Softwaregigant Microsoft geeft aan 70.000 NGO's en universiteiten over een periode van drie jaar gratis toegang tot zijn Azure-cloudplatform. Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen de publieke zaak dienen.

Volgens Brad Smith, Chief Legal Officer bij Microsoft, vormt cloud computing, waarbij gebundelde rekenkracht via reusachtige datacenters centraal wordt aangeboden, inmiddels een essentieel onderdeel in het aanpakken en oplossen van wereldproblemen. Zo kunnen complexe rekenmodellen en data-analyse leiden tot nieuwe inzichten en doorbraken, ook op het gebied van economische, ecologische en sociale uitdagingen.

Microsoft Philanthropies, een onlangs opgerichte filantropische organisatie, wil naar eigen zeggen cloud computing voor een veel bredere doelgroep toegankelijk maken. De organisatie doneert komende lente aan 70.000 nonprofits en aan onderzoekers op 900 universiteiten rekentijd uit op zijn Azure-cloudplatform. Toegang tot Office 365 en de klantrelatiebeheertool CRM Online maken deel uit van het pakket.

Ook wil Microsoft Philanthropies laagdrempelige toegang tot internet in vijftien arme landen bevorderen, bijvoorbeeld door in onbruik geraakte tv-frequenties te hergebruiken. In totaal investeert Microsoft € 1 mrd in het omvangrijke liefdadigheidsprogramma.

Concrete voorbeelden

Microsoft noemt een aantal praktijkvoorbeelden waarbij cloud computing zich heeft bewezen. Zo is het ingezet om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en kan de gebundelde rekenkracht ook helpen bij het beschermen van het regenwoud in Brazilië, het coördineren van hulp aan slachtoffers van natuurrampen en het effectiever bestrijden van bosbranden in Griekenland.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Microsoft | Foto: Microsoft

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT