Facebook laat nieuw Iers datacenter op wind draaien

datacenter Facebook Ierland

25-01-2016 17:19 | Door: Dimitri Reijerman

Facebook gaat een tweede Europees datacenter bouwen. Dit komt in Clonee te liggen, vlak bij het Ierse hoofdstad Dublin. De sociale netwerkreus wil het rekencentrum vrijwel geheel op windenergie laten draaien.

Eind 2017 of begin 2018 moet het datacenter operationeel zijn. Daarna zal het rekencentrum zijn stroom, die nodig is om de servers en koelsystemen te voeden, vrijwel in zijn geheel van windmolenparken betrekken. Dankzij de gunstige ligging van deze parken aan de kust, draaien de molens vaak.

Efficiënte hardware

Facebook, dat met de locatie in Clonee zijn zesde datacenter krijgt en in Zweden zijn eerste Europese rekencentrum opende, geeft geen details over het te verwachten stroomverbruik van de nieuwe locatie of de energie-efficiëntie, uitgedrukt in power usage effectiveness (PUE)-waarde.

Wel is bekend dat Facebook efficiënte hardware gebruikt, omdat het bedrijf zijn eigen servers ontwerpt. Een deel van de ontwerpen, ook die van andere ICT-bedrijven, is vrij beschikbaar voor derden via het Open Compute Project.

Naast de beschikbaarheid van groene energiebronnen speelt bij het besluit een datacenter in Ierland te bouwen ook mee dat het land gunstige fiscale voordelen biedt aan multinationals. Het internationale hoofdkwartier van Facebook bevindt zich al sinds 2009 in Ierland.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Facebook | Foto: Facebook

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT