Lichtflitsapparaat stimuleert waterbesparing

27-01-2016 12:10 | Door: Aveline Bies

Een groep Amerikaanse designers heeft het modulaire product Droppler ontwikkeld dat gebruikers helpt bij het verminderen van waterverbruik tot 30 procent.  

Dat schrijft Indiegogo.com. De draagbare Droppler houdt gedurende de dag het waterverbruik van gebruikers bij. Het systeem is voorzien van een zelflerend algoritme dat het geluid van stromend water detecteert en vertaalt naar de hoeveelheid waterverbruik.

Gebruikers van de Droppler kunnen het waterverbruik inzien via een smartphone-app. Zo geeft het systeem advies over het waterverbruik en de kosten daarvan op basis van de locatie van de gebruiker. 

In de huidige situatie registreert de Droppler het waterverbruik in de badkamer en keuken. De initiatiefnemers zeggen de software verder te ontwikkelen om in de toekomst ook waterverbruik in andere scenario’s te kunnen registreren, zoals tijdens het douchen.

Lichtstrip

Bij het ontwikkelen van de Droppler hebben de designers gebruikgemaakt van een onderzoek van de University of British Columbia, waaruit blijkt dat mensen hun waterverbruik met ruim 30 procent reduceren wanneer dit zichtbaar wordt gemaakt.

Droppler speelt in op het onderzoek door het waterverbruik te visualiseren met een lichtstrip die kortere lichtflitsen maakt, wanneer het waterverbruik gedurende de dag stijgt. Daarnaast kunnen gebruikers het modulaire apparaat naar behoefte transformeren tot een wifi-camera en wifi-speaker.

Eerder heeft een Franse ingenieur een slimme douchekop ontwikkeld die tijdens een douchebeurt het waterverbruik berekent. De douchekop beschikt over een ingebouwde LED-lamp die gebruikers tijdens een douchebeurt waarschuwt wanneer ze teveel water verbruiken. Volgens de ontwikkelaar moedigt het systeem douchegebruikers aan om het waterverbruik te verminderen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Indiegogo | 

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT