Fairphone krijgt Fairtrade-label voor goud in smartphone

goudmijn

28-01-2016 11:24 | Door: Dimitri Reijerman

Het goud dat Fairphone toepast in zijn gelijknamige smartphone heeft het Fairtrade-label gekregen. Het conflictvrije goud wordt gedolven in een duurzaam geëxploiteerde mijn in Peru.

Fairphone, dat 'eerlijkere' smartphones op de markt wil brengen, heeft samen met Max Havelaar, eigenaar van het Fairtrade-label, een mijn in Peru gevonden die voldoet aan de eisen van beide partijen. Daarbij gaat het om een goudmijn van de firma Minera Sotrami, waarin de 265 mijnwerkers niet onder dwang werken en een salaris ontvangen. Ook is er geen sprake van kinderarbeid.

Het Fairtrade-goud uit Peru gaat vervolgens naar Zwitersland om geraffineerd te worden. In de laatste stap van de keten gaat het goud naar fabrieken in China, om uiteindelijk te eindigen in de printplaten van de Fairphone 2. Volgens Fairphone is het eerste gecertificeerde goud op 25 januari aangekomen in Hong Kong.

Unicum in de elektronica-industrie

Volgens Fairphone is de duurzame goudketen die het bedrijf samen met Max Havelaar en twee Chinese elektronicafabrikanten heeft opgezet een unicum in de elektronica-industrie. In dit pilotproject heeft Fairphone echter nog een relatief kleine hoeveelheid goud aangekocht. Om de toeleveringsketen voor goud in de elektronica-industrie verder te verduurzamen, is er volgens Fairphone een nieuw en eerlijker prijsmodel nodig, evenals wijzigingen in de logistiek.

Verder zegt de Nederlandse onderneming dat het proces weer eens benadrukt dat het voor duurzaam opererende ondernemingen een noodzaak is om nauwe contacten te onderhouden met alle toeleveranciers, en dat bedrijven als Fairphone ook een voorlichtende functie naar de consument moeten vervullen.

Conflictvrije materialen en modulair ontwerp

Fairphone probeert van diverse grondstofstromen de herkomst te achterhalen. Dat is, zoals ook bij het goud is gebleken, geen eenvoudige taak. Toch zegt het bedrijf alles op alles te zetten om conflictvrije grondstoffen en materialen toe te passen en waar mogelijk grondstofstromen te certificeren.

Daarnaast wil de 'social enterprise' de levensduur van zijn smartphones verlengen. In de Fairphone 2 is daarom gekozen voor een modulaire opbouw, waarbij diverse onderdelen relatief gemakkelijk te vervangen zijn.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Fairphone | Foto: Fairphone

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT