Decentrale taxidienst biedt chauffeur en klant alternatief voor Uber

Taxi

28-01-2016 15:08 | Door: Dimitri Reijerman

De start-up Arcade City wil op basis van decentrale peer-to-peer-technologie, waarop de virtuele valuta bitcoin is gebaseerd, taxichauffeurs een alternatief bieden. Zo kunnen chauffeurs zelf hun ritprijs bepalen en zijn er meerdere betalingsmogelijkheden.

Arcade City is opgezet door de Amerikaan Christopher David. Als voormalig chauffeur voor Uber raakte hij betrokken bij een protestactie tegen een lokaal verbod op het aanbieden van ritjes tegen betaling in de plaats Portsmouth. Ook raakte hij teleurgesteld in het feit dat Uber van bovenaf de ritprijzen bepaalt, zo laat hij weten in een interview met CoinTelegraph.

De start-up Arcade City gooit het over een andere boeg dan diensten als Uber en Lyft. In plaats van een centraal aangestuurde organisatie gebruikt Arcade City het principe van een decentrale opzet. Daarvoor leunt het bedrijf geheel op het concept van de blockchain, het onderliggende mechanisme achter de virtuele valuta bitcoin.

De blockchain is een grootboek waarin via een peer-to-peer-netwerk alle transacties worden opgeslagen en gecontroleerd. Dit mechanisme leent zich niet alleen voor veilig betalingsverkeer, maar ook voor allerhande andere transactievormen. Tal van financiële instellingen bestuderen momenteel het principe van de blockchain, waaronder diverse grootbanken, maar de technologie leent zich door de opensource-opzet ook voor andere partijen en markten.

Smart contracts geven chauffeur weer macht terug

Arcade Fire kiest voor Ethereum, een opkomend platform waarbij via de blockchain tijdelijke contractvormen zijn af te sluiten. Deze zogeheten smart contracts kunnen in het geval van Arcade Fire gebruikt worden om taxiritjes, carpooldiensten en deelauto's aan te bieden. Omdat het platform decentraal is, is niemand de baas over het geheel. Ook wil het platform veel lagere kosten voor zijn dienst berekenen: 10 procent per transactie tegenover 20 tot 25 procent die Lyft en Uber vragen. Daarmee wil het bedrijf afrekenen met de steeds luidere kritiek op bedrijven als Uber die misbruik zouden maken van de opkomende deeleconomie.

De firma start volgende maand met het aanbieden van de dienst via een app op Android en iOS. Enkele honderden chauffeurs hebben toegezegd dat ze Arcade Fire willen uitproberen. Het voordeel voor chauffeurs is dat zij zelf hun ritprijs kunnen bepalen, tot op klantniveau. Daarnaast zal de klant diverse betalingsmogelijkheden krijgen, waaronder cash, het betalen via creditcard maar op termijn ook in virtuele valuta en betaalsystemen, zoals bitcoin en PayPal.

Arcade Fire hoopt in samenwerking met onder andere Ethereum de markt voor deelauto's, liftdiensten en taxi's op zijn kop te zetten, net als Uber dat eerder heeft gedaan. De achterliggende technologie moet daarbij uitgroeien tot een decentraal protocol dat voor allerhande mobiliteitsvraagstukken inzetbaar is.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: CoinTelegraph | Foto: By Kenny Louie from Vancouver, Canada (NYC TAXI Uploaded by russavia) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT