'Internet of things kan circulaire economie aanjagen'

ethernet

10-02-2016 16:45 | Door: Dimitri Reijerman

Het koppelen van miljarden apparaten aan internet kan dankzij de informatie die zij leveren een uitstekende voedingsbodem vormen voor de circulaire economie, zo stelt de Ellen MacArthur Foundation.

In het rapport Intelligent Assets: Unlocking the circular economy potential beschrijven de Ellen MacArthur Foundation en het World Economic Forum de nieuwe mogelijkheden die ontstaan door de opmars van het internet of things (IoT). Volgens veel economen en ICT-deskundigen maakt IoT deel uit van de 'vierde industriële revolutie'.

De opstellers van het rapport schrijven dat de miljarden apparaten die aan internet zijn of worden gekoppeld een enorme stroom van waardevolle informatie zullen aanleveren. Deze data is uitstekend bruikbaar om de implementatie van de circulaire economie een boost te geven, zo meent de Ellen MacArthur Foundation.

Informatie zoals hoe producten en grondstoffen in de praktijk worden gebruikt en op welke locatie, kan inzicht geven hoe grondstoffen op een efficiënte wijze weer in de circulaire economie zijn terug te brengen. Ook data die een indicatie kan geven over de levensduur van een product is nuttig.

De opkomst van IoT zal volgens het rapport vooral nuttig zijn voor inwoners van stedelijke gebieden. Zo kan een smart city vol met verbonden apparaten toegang bieden tot decentrale energienetwerken. Ook de mobiliteit zal op de schop gaan doordat deelauto's en diverse vormen van openbaar vervoer toegankelijker zijn. Op deze wijze komen duurzame doelstellingen in stedelijke gebieden binnen handbereik, aldus het rapport.

Verdienmodellen onder druk

Volgens de Ellen MacArthur Foundation zal de opkomst van IoT-toepassingen niet alleen de circulaire economie een betere uitgangspositie geven, maar ook bestaande verdienmodellen van menig bedrijf onder druk zetten. Daarnaast spelen onderwerpen als privacy en beveiliging, auteursrechten en softwarecompatibiliteit de komende jaren een belangrijke grote rol. Om deze uitdagingen aan te gaan, moeten bedrijven en overheden samenwerken, zo stelt de organisatie.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Ellen MacArthur Foundation | Foto: By Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT