ICT-sector: decentrale energieopwekking is te risicovol

kerncentrale

10-02-2016 12:19 | Door: Dimitri Reijerman

Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) stelt dat decentrale energieopwekking en -opslag voorlopig nog onvoldoende bedrijfszekerheid biedt voor ICT-bedrijven. 

Michiel Steltman, directeur van DINL, zegt dat leveringszekerheid voor ICT-ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd, of die dat willen doen, cruciaal is. Datacenters en andere aan internet gekoppelde bedrijven dienen immers een groot economisch belang en Nederland loopt volgens de stichting het risico zijn positie als aantrekkelijke vestigingslocatie binnen Europa te verspelen.

De trend om energie op een decentrale wijze, zoals met wind- en zonne-energie, op te wekken en fossiele energiecentrales te sluiten, baart Steltman zorgen: "Een transitie gaat niet vanzelf. We maken ons als ICT-sector zorgen over de ontwikkelingen. Het stroomnetwerk is momenteel niet ingericht op decentrale opwekking. Daarom moeten we andere energiebronnen niet bij voorbaat uitsluiten."

Thorium is een optie

Steltman erkent dat er een eind zal komen aan fossiele energieopwekking. Wel wil DINL dat omstreden alternatieven, zoals kernenergie, niet bij voorbaat taboe zijn in de publieke discussie over de toekomstige Nederlandse energievoorziening: "Sluit niet alle opties uit en kijk naar nieuwe technologie. ECN doet bijvoorbeeld onderzoek naar thorium. Dat biedt mogelijkheden, en met veel minder kernafval", aldus Steltman.

Volgens de DINL-directeur is er een te groot vertrouwen dat moderne technologie decentrale opwekking stabiel en daarmee bedrijfszeker kan maken. En in de ogen van Steltman is betrouwbaarheid juist essentieel nu de maatschappij verder digitaliseert.

Ook benadrukt Steltman dat de ICT-sector, met name datacenters, al flinke stappen heeft gezet om te verduurzamen. Zo nemen de datacenters van Google windstroom af en zijn de koelmethoden van rekencentra al veel efficiënter dan voorheen. Dat neemt in de ogen van Steltman echter niet weg dat de discussie over de energievoorziening snel en in volle omvang gevoerd moet worden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto: By LimoWreck (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT