Hoe IBM uitgroeit tot een ICT-reus in de zorgsector

ecg monitor

19-02-2016 13:30 | Door: Dimitri Reijerman

IBM heeft voor een bedrag voor $ 2,6 mrd het medische softwarebedrijf Truven Health Analytics overgenomen. De IBM Watson Health-tak groeit zo langzaam maar zeker uit tot een ICT-reus in de zorgsector.

Het Amerikaanse Truven, waar 2.200 mensen werken, levert analysesoftware en voor de zorg relevante data via clouddiensten aan 8.500 klanten. Het bedrijf claimt dat het medische data van meer dan 200 miljoen personen in bezit heeft. Klanten zijn ziekenhuizen, wetenschappelijke instituten, verzekeraars, patiënten en overheden.

IBM gaat de data van Truven opnemen in zijn Watson Health-platform. Deze Watson-database bevat gestructureerde medische data waarop afnemers eigen analyses kunnen loslaten. Dankzij de geavanceerde algoritmen die machine learning mogelijk maken, maakt IBM van zijn Watson-platform een steeds krachtiger tool. Zo wordt Watson bijvoorbeeld ingezet voor het behandelen van zeldzame kinderziekten.

IBM had al 100 miljoen patiëntendossiers vergaard en voegt daar de 200 miljoen klantgegevens uit de Truven-databases aan toe. Naast het aanbieden van clouddiensten wil Big Blue software en medische apparatuur produceren die gebruikmaken van het Watson Health-platform.

Op overnamepad voor grootse rol in de zorgsector

De overname van Truven is de grootste acquisitie van IBM in de afgelopen drie jaar. In augustus vorig jaar nam het concern nog Merge Healthcare over voor $ 1 mrd.

Inmiddels heeft IBM meer dan $ 4 mrd uitgegeven aan overnames van bedrijven die actief zijn in de medische analysesector. Daarmee positioneert het ICT-concern zich steeds meer tot een reus in de zorg, mede door de ontwikkeling dat big data, slimme algoritmen en machine learning een belangrijker rol spelen in de gezondheidszorg.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: IBM | Foto: public domain

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT