Drone en robot halen geheel geautomatiseerd vuilnis op

28-02-2016 09:21 | Door: Dimitri Reijerman

Studenten van drie universiteiten hebben een eerste prototype van een geautomatiseerd vuilophaalsysteem getoond. Daarbij analyseert een drone de omgeving om vervolgens een robotkarretje rolcontainers te laten legen.

In het zogeheten Roar-project, ofwel Robot-based Autonomous Refuse handling, werken studenten van de Chalmers University of Technology, Mälardalen University en Penn State University samen met Volvo en afvalverwerker Renova. Het project werd vorig jaar aangekondigd.

Eerder dan gepland hebben de studenten een werkend prototype getoond. Daarbij stijgt vanaf een vuilniswagen eerst een drone op om de omgeving te verkennen en rolcontainers te spotten. Zo kan het robotkarretje van de quadcopter instructies krijgen over de locatie van de afvalcontainers.

Dankzij radar, gps, camera's en andere sensors kan het karretje veilig zijn weg vinden en hindernissen ontwijken. Als de container bij de vuilniswagen is, wordt deze geleegd. Camera's op de truck zorgen ervoor dat het systeem afslaat als mensen te dichtbij komen.

Het systeem staat volgens de studenten nog in de kinderschoenen. Zo is de snelheid van het vuilnisinzamelen nog erg laag. Mogelijk kan een verbeterde versie het tempo opschroeven, waardoor op termijn een vuilnisman minder zwaar werk hoeft te doen. Of het systeem ooit commercieel verkrijgbaar zal zijn, is onduidelijk.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Volvo

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT