Biologische computer rekent uiterst zuinig en snel

Biologische computer

29-02-2016 15:02 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers hebben een computer gebouwd die dankzij het gebruik van eiwitten met zeer weinig energie snel berekeningen kan uitvoeren.

Traditionele computerontwerpen, op basis van elektronen en transistors, voeren berekeningen in serie uit. Dit heeft als nadeel dat bepaalde soorten berekeningen, bijvoorbeeld voor wiskundige rekenklussen, relatief lang duren.

Een biologische computer kan deze opdrachten parallel verwerken en daarmee veel sneller tot uitkomsten komen, stellen de projectleiders die zijn verbonden aan de Lund University in Zweden.

De onderzoekers hebben een biologische computer gebouwd waarin in plaats van elektronen eiwitmoleculen informatie overdragen. Bij het ontwerp van een biocomputer kan een myosine-eiwit, dat te vinden is in het menselijk lichaam, een actine-eiwitmolecuul door een op nanoschaal gemaakt 'doolhof' geleiden. Op deze wijze kunnen complexe berekeningen, net als in zogeheten kwantumcomputers, parallel worden opgelost.

Zeer zuinig en snel

Volgens de onderzoekers kunnen biocomputers binnen tien jaar praktisch bruikbaar zijn, mede doordat de toegepaste eiwitmoleculen vrijwel niets kosten.

Gezien zijn hoge rekenkracht is het systeem uiterst zuinig: een rekenstap kost een biologische computer slechts één procent van de energie die een transistor verbruikt. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Lund University | Foto: Lund University

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT