IBM levert energiezuinige chips met neurale architectuur

30-03-2016 18:00 | Door: Dimitri Reijerman

IBM levert aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) zeer energie-efficiënte TrueNorth-processors. Deze processors hebben een architectuur die is gebaseerd op het menselijk brein.

De TrueNorth-hardware die het onderzoeksinstituut ontvangt, bestaat uit zestien IBM TrueNorth-processors die op een moederbord zijn geplaatst. Het systeem bevat, naar analogie van een menselijk brein, 16 miljoen neuronen. In totaal 4 miljard synapses verzorgen de onderlinge communicatie.

Dankzij de fundamenteel andere chiparchitectuur ten opzichte van conventionele chips, die opereren op basis van transistors, opereren de processors in de praktijk veel zuiniger. Zo verbruiken de zestien processors op het LLNL-systeem niet meer dan 2,5 watt, ongeveer net zoveel als het kloppende hart van een tablet.

Supercomputers

De TrueNorth-architectuur is met name nuttig voor snelle patroonherkenning - een toepassing waar het LLNL mee gaat experimenteren - maar ook voor machine learning en kunstmatige intelligentie. Programmeurs moeten echter wel hun software aanpassen voordat deze kan draaien op de neurale processorarchitectuur.

Volgens IBM is het de eerste keer dat TrueNorth-technologie in de praktijk gaat draaien. De chipfabrikant ziet door de energiezuinige eigenschappen en grote rekenkracht onder andere toepassingsmogelijkheden in supercomputers. De hardware zou zelfs een belangrijke rol kunnen spelen op weg naar exoscale-supercomputers met een rekencapaciteit van 1 exaflops.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: IBM

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT