Hoe supercomputers nog schonere motoren mogelijk maken

Motor

11-04-2016 10:30 | Door: Dimitri Reijerman

Het ontwikkelproces van efficiëntere en dus schonere verbrandingsmotoren is flink te versnellen dankzij de inzet van supercomputers en sterk verbeterde simulatiesoftware.

Aan het Amerikaanse Argonne National Laboratory hebben wetenschappers en technici simulatiesoftware geschreven die het mogelijk maakt om razendsnel motorontwerpen te testen. Daarbij waren zij in staat om op een supercomputer tot 10.000 motorontwerpen tegelijkertijd te simuleren. Op deze wijze zijn de prestaties en de efficiëntie van een bepaald motorontwerp snel te bepalen.

Bij het onderzoek naar motorsimulaties, uitgevoerd door het Virtual Engine Research Institute and Fuels Initiative (Verifi), is gebruikgemaakt van de Mira-supercomputer. Met een capaciteit van 60 miljoen rekenkernen is Mira een van de krachtigste supercomputers ter wereld. Mira is eigendom van Argonne.

'Keine revolutie'

De computer is met zijn simulatiemogelijkheden een steeds belangrijker hulpmiddel geworden tijdens het ontwerpen van moderne motoren. De huidige methodiek, waarbij computers in clusters simulaties draaien, heeft echter beperkingen.

Zo kan bijvoorbeeld een autofabrikant hoogstens enkele tientallen simulaties tegelijk draaien die elk weken kunnen duren. Bovendien moet een simulatie na elke kleine wijziging in de parameters opnieuw draaien.

De onderzoekers stellen dat de inzet van supercomputers bij het ontwerpen van nieuwe motoren een kleine revolutie kan veroorzaken. Zo kunnen technici tegelijkertijd duizenden ontwerpen laten doorrekenen die elk slechts enkele uren duren. Veelbelovende ontwerpen kunnen na aanpassing weer de simulator in. Daarmee wordt het gemakkelijker om in een hoog tempo zuiniger motoren te ontwerpen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Verifi | Foto: Verifi

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT