TNO en Google helpen Amsterdam met slim verkeersmanagement

14-04-2016 12:29 | Door: Dimitri Reijerman

Uit TNO-onderzoek blijkt dat verkeersstatistieken van Google betrouwbaar en kostenbesparend zijn. Daarom gaan TNO, Google en Amsterdam samenwerken om het verkeer in de hoofdstad slimmer te laten doorstromen.

Via diensten als Google Maps kunnen weggebruikers navigeren, maar smartphones genereren ook interessante verkeersstatistieken, zoals de gereden snelheid en richting. Deze data van Google, die volgens TNO als kwalitatief goed is beoordeeld voor real-time verkeersmanagement, wil de gemeente Amsterdam gaan benutten om verkeersstromen op een slimmere wijze te sturen.

Dat kan door weggebruikers andere routes te adviseren op basis van reistijd, zowel op panelen als via apps. Een andere toepassing die TNO noemt is filedemping en het afgeven van file-alerts.

Een derde toepassing is het verkrijgen van inzicht in de neveneffecten van verkeer dat een sluiproute kiest, bijvoorbeeld vanwege een verkeersongeval of wegopbreking. Zo kunnen verkeersscenario’s slimmer ontworpen worden.

Amsterdam ziet onder andere kansen om de verkeersstatistieken toe te passen bij verbouwingen rondom de Zuidas. Deze starten volgend jaar. Daarbij willen de gemeente Amsterdam, Google en TNO nieuwe diensten en mogelijkheden gaan testen. Amsterdam deed eerder met Rijkswaterstaat al onderzoek naar het bieden van real-time advies.

Sensoren overbodig

Naast betere mogelijkheden voor verkeersmanagement kan het platform van Google ook kostenbesparingen opleveren doordat er minder verkeerssensoren, zoals lussen in het wegdek, nodig zijn. TNO zegt dat bijvoorbeeld voor 30 kilometer op de A12, met drie banen in beide richtingen met 20 procent minder wegsensoren, een besparing van € 40.000 per jaar mogelijk is.

De totale besparing, bij vervanging van het gehele Nederlandse hoofdwegennet kan € 161 mln bedragen over een periode van twaalf jaar.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: TNO

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT