'Wonderaccu' is minimaal 200.000 cycli op te laden

accu

25-04-2016 16:45 | Door: Dimitri Reijerman

Onderzoekers aan de University of California hebben batterij op basis van nanodraden ontwikkeld met een gel-achtige elektrolyt. De 'wonderaccu' kan honderdduizenden malen opnieuw worden geladen zonder dat de capaciteit afneemt.

In een labomgeving ontdekten wetenschappers min of meer bij toeval dat een nanodraad-accu waarbij de gouden nanodraden bedekt zijn met een dunne laag beschermende gel tot meer dan 200.000 laad- en ontlaadcycli konden overleven. De toegepaste gel bestaat uit laagjes mangaandioxide. De gel voorkomt dat de nanodraden gaat oxideren.

Het hoge aantal laadcycli is zeer interessant voor de ontwikkeling van accu's die veel langer meegaan, bijvoorbeeld voor toepassingen in elektrische auto's, mobiele hardware of energieopslagsystemen voor huishoudens. Traditionele lithium-accu's kunnen momenteel slechts zo'n 7.000 laadcycli overleven en leveren na enkele honderden laadbeurten al een kwart van hun capaciteit in.

De onderzoekers willen met hun bevindingen proberen een daadwerkelijke accu te bouwen. Ook bekijken zij hoe de gel ook met andere materialen is te gebruiken, met name omdat de nanodraden van goud relatief kostbaar zijn. Mogelijk biedt het veel goedkopere nikkel kansen.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: University of California | Foto: Foto: Martin Abegglen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT