Hoe Microsoft zijn datacenters verder verduurzaamt

kabels

24-05-2016 09:20 | Door: Erik Verheggen

Microsoft maakt zijn datacenters duurzamer met hernieuwbare stroom. Binnen een paar jaar moeten de centra voor 60 procent op duurzame elektriciteit draaien.

Dat meldt de website Edie. In de energiemix van Microsoft neemt duurzame stroom nu een aandeel van 44 procent in. In 2018 moet dat 50 procent zijn. Aan het begin van het volgende decennium stijgt dat aandeel naar 60 procent, belooft Microsoft.

De technologiereus uit Redmond experimenteert ook met nieuwe en innovatieve technologie. Zo test het bedrijf waterdichte containers die op de zeebodem gecombineerd kunnen worden tot een datacenter. De containers worden daarbij direct door het zeewater gekoeld.

In het kader van de internationale RE100-campagne heeft Microsoft al de CO2-uitstoot van het hoofdkantoor gereduceerd met 9,5 miljoen ton. Het bedrijf kocht 14 miljard kilowattuur aan duurzame stroom voor de ‘campus’ in Redmond.

Ikea, BMW, Coca Cola, Google, KPN en tientallen andere multinationals hebben in dezelfde campagne toegezegd voor de complete bedrijfsvoering volledig over te stappen op duurzame energie.

Delfzijl

Ook de grote concurrenten van Microsoft zetten fors in op duurzame stroom voor datacenters. Apple bouwt twee nieuwe, duurzame datacentra in Europa. De datacentra in het Ierse County Galway en in centraal Jutland in Denemarken gaan draaien op hernieuwbare energie. Facebook bouwt ook een datacenter bij het Ierse hoofdstad Dublin. Dit rekencentrum moet geheel op windenergie draaien. Google neemt tien jaar lang de volledige stroomopbrengst af van het nieuwe windpark bij Delfzijl. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Edie | Foto: ChrisDag, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT