Ebay decimeert kosten koeling datacenters met water

dell triton servers in datacentrum

14-06-2016 08:30 | Door: Erik Verheggen

Koeling met water in plaats van lucht verlaagt de kosten in de datacenters van Ebay. De veilingreus past een nieuwe en duurzame innovatie van Dell toe die de prestaties op piekmomenten bovendien verbetert.

Dat schrijft Dell op zijn zakelijke blog. Waterkoeling is niet nieuw. Maar het systeem, dat van de Dell de naam Triton heeft meegekregen, is bijzonder door het eenvoudige principe. Het koelwater wordt rechtstreeks door de servers geleid, zonder tussenkomst van warmtewisselaars of ingewikkelde pompsystemen.

Dell stelt dat de energiebesparing voor de koeling maar liefst 97 procent bedraagt ten opzichte van conventionele luchtkoeling. Daarmee zou een PUE-waarde (power usage effectiveness) van 1,02 mogelijk zijn. Het wereldwijde gemiddelde van een datacenter ligt op een PUE van 1,5.

Prestatiewinst

Volgens Dell levert de waterkoeling bovendien een flinke prestatiewinst. Een server met dezelfde processor heeft met het Triton-systeem 59 procent meer rekenkracht dan dezelfde server met luchtkoeling.

Ebay past de nieuwe technologie al toe. Een upgrade van de servers in combinatie met waterkoeling maakt dat de veilingsite 70 procent meer gegevens kan verwerken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Dell | Foto: Dell (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT