Apple ‘verbergt’ state-of-the-art recyclingrobot in Breda

14-06-2016 13:46 | Door: Erik Verheggen

Apple toonde in het voorjaar zijn recyclingrobot Liam aan de wereld. Nu blijkt dat een van de twee Liams die de techreus in gebruik heeft, in Breda staat.

Dat schrijft NRC Handelsblad. Liam bestaat volgens de krant uit een 30 meter lange rij van 29 robotarmen die iPhones uit elkaar halen. De locatie in Breda verwerkt alleen de iPhone 6. De kapotte en afgeschreven exemplaren van dit model komen vanuit heel Europa samen in Breda. Elk jaar kan de recyclingfabriek 1,2 miljoen telefoons strippen.

Waardevol

Na de demontage is het mogelijk om het goud en koper van de cameramodule terug te winnen, net als het lithium dat in de accu is te vinden. Verder zijn het zilver en platina uit het moederbord waardevol.

Behalve in Breda, heeft Apple ook een Liam geïnstalleerd in Cupertino, de plaats waar ook het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is.

Apple zet stevig in op duurzaamheid. Het bedrijf profileert zich vooral met hernieuwbare energie. De iPhone-fabrikant verwacht zoveel zonnestroom en windenergie op te wekken, dat het bedrijf een eigen energiebedrijf heeft opgericht.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NRC, iCulture

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT