BMW gaat trillingen tegen met Delftse ICT-startup Vibes

bmw i8 bmw i3

12-07-2016 10:29 | Door: Erik Verheggen

Software start-up Vibes.technology heeft BMW gestrikt als klant. Het bedrijf helpt fabrikanten van bijvoorbeeld auto’s en windturbines om geluid en trillingen tegen te gaan.

Vibes.technology ontwikkelt intuïtieve en gebruiksvriendelijke toepassingen die ingenieurs helpen bij alle stappen van trilling- en geluidsanalyse, waardoor problemen op het gebied van trillingen eerder in het ontwikkelingsproces kunnen worden opgelost.

Het bedrijf is afkomstig uit de Yes!Delft incubator. BMW Group is de eerste klant die de technologie in praktijk brengt.

Trillingen en geluid zijn belangrijke aspecten in het ontwerp van voertuigen, die verband houden met rijcomfort en duurzaamheid. In de automobielindustrie kon een trillingsanalyse tot nu toe pas worden uitgevoerd in de laatste fase van productontwikkeling. Dit leidt doorgaans tot onnodige iteratieve ontwerpcycli.

"Met de technologie van Vibes zijn ontwerpers in staat om zulke trillings- en geluidsproblemen vroegtijdig in het ontwikkelingsproces te identificeren en op te lossen, voordat het prototype is gemaakt"

“Kostbaar, tijdrovend en ineffectief”, zegt Maarten van der Seijs, een van de drie oprichters van het bedrijf. “Met de technologie van Vibes zijn ontwerpers in staat om zulke trillings- en geluidsproblemen vroegtijdig in het ontwikkelingsproces te identificeren en op te lossen, voordat het prototype is gemaakt.”

Duurzame energie

Vibes.technology is opgericht in 2015 en is in maart 2016 geselecteerd als een van de zes bedrijven voor het incubator programma van Yes!Delft. De oprichters hebben zelf uitvoerig wetenschappelijk onderzoek gedaan aan de TU Delft en zien hun technologie nu rijp om mee de markt op te gaan.

Naast de automobielindustrie rijkt het toepassingsveld van Vibes van lucht- en ruimtevaart tot de maritieme sector en duurzame energieoplossingen. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Vibes.technology | Foto: Michael Mayer, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT