Hoe Pokémon Go het verkeer veiliger kan maken

Pokemon Go

14-07-2016 18:15 | Door: Fitria Jelyta

Wetenschappers zien kansen om de Augmented Reality-technologie van het smartphonespel Pokémon Go te gebruiken voor het handhaven van veiligheid in het verkeer.

De wetenschapper Ronald Schroeter van het Australische Queensland University of Technology (QUT) Centre for Accident Research & Road Safety maakt in zijn onderzoek gebruik van Augmented Reality om veiligheidsrisico’s op de weg bij autogebruikers weg te nemen.

Veiliger rijden met Pokémon Go

Door het succes van Pokémon Go, het spel waarin smartphonegebruikers fantasiedieren in hun omgeving kunnen ‘vangen’ door specifieke locaties via het beeldscherm van de smartphone waar te nemen, ziet de wetenschapper kansen om Augmented Reality verder te ontwikkelen voor meerdere toepassingen.  

“Augmented Reality-gaming via smartphones is natuurlijk niet ideaal, zeker niet als je achter het stuur zit”, zegt Schroeter. “Zodra je de technologie integreert in bijvoorbeeld de voorruit van auto’s, kunnen we de innovatie gebruiken om digitale elementen aan de echte wereld toe te voegen, waardoor de bestuurder zijn concentratie beter behoudt tijdens het rijden.”

Semi-autonome voertuigen

Ook zou de technologie de veiligheid van semi-zelfrijdende voertuigen kunnen vergroten, stelt de wetenschapper. Als voorbeeld noemt Schroeter het eerste ongeluk met een semi-autonome Tesla die onlangs met de automatische piloot ingesteld tegen een vrachtwagen aanreed. Volgens de onderzoeker had de autobestuurder de vrachtwagen beter kunnen zien aankomen, wanneer Augmented Reality de omgeving voortdurend had gescand op risicovolle situaties. 

“Dit is waarom het onderzoek van QUT zeer relevant is", zegt hij. "Naarmate voertuigen meer geautomatiseerd worden, kan Augmented Reality een grotere rol spelen bij het handhaven van veiligheid in het verkeer.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Queensland University of Technology | Foto:  (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Loyalty Partners

Nieuws over duurzame ICT

De belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van ICT en automatisering kunt u vinden op de sectorpagina ICT.

We belichten in deze sector onder andere ontwikkelingen als energiezuinige datacenters, internet of things, innovatieve drones en andere ontwikkelingen binnen hardware en software met een impact op duurzaamheid. Uiteraard verliezen we de slimste start-ups niet uit het oog.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector ICT